Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Nordisk motståndsrörelse demonstrerar under Moderaternas dag i Almedalen 2017. Bild: Janerik Henriksson/TT

NMR får tala under Almedalsveckan - men inte tälta

Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, får hålla tal under Almedalsveckan trots tidigare avslag. Polisen går i dag ut med att den nazistiska organisationen tillåts använda talarplatsen mellan 5-7 juli.
– De har begärt att få använda den färdigställda talarplatsen, de får vara där en timme mellan den 5 och 7 juli, säger Björn Knutsson vid rättsavdelningen på Polismyndigheten i Stockholm till Aftonbladet.

Mellan 1-8 juli råder det politikervecka på Gotland. Tidigare i år fick NMR avslag på sin ansökan att hyra mark under Almedalsveckan. De får däremot hålla torgmöte under veckan.

– De har sökt för allmän sammankomst, från talarplatsen vid Hamnplan i Visby, och det tillståndet har de fått, säger Björn Knutsson till Aftonbladet.

Tillståndet kommer gälla mellan 16-17 under tredagarsperioden.

Under fjolåret fick NMR stor uppmärksamhet under Almedalsveckan, bland annat efter att ha demonstrerat under Miljöpartiets konferens och Anna Kinberg Batras tal.

NMR får inte hyra mark

I dagarna har Förvaltningsrätten givit Region Gotland rätt i beslutet att inte låta NMR hyra mark under Almedalsveckan. Det var i januari i år som NMR sökte tillstånd att sätta upp tält under politikerveckan i Visby, något som den Tekniska nämnden på Gotland sade nej till.

- Vi lyckades stoppa så de inte får hyra någon plats. Men det här är ju inte en fråga för regionen utan en polisiär fråga. Det här kan vi inte påverka men vi lyckades i alla fall påverka vår egen mark, säger Tommy Gardell (S) som är tekniska nämndens ordförande.

- Det är en vecka i demokratins tecken och de företräder inte demokrati. Vi vill inte ha hit dem alls, men det kan vi inte påverka. Yttrandefriheten gäller alla och vi kan bara hoppas att det här görs på ett lugnt och skötsamt sätt.

Fakta: Tillstånd att demonstrera

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.