Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nivåvakterna i rätten i dag

I dag vid klockan nio börjar rättegången där tolv vakter står inför rätta för våld och hot mot nattklubbsgäster på Nivå och Push. Samtidigt är det nu klart att ingen polis kommer att ställas till svars för att utredningen blev liggande i över ett år.

Efter kritik om att anmälningarna om hot och våld från vakter på klubbarna Nivå och Push blev liggande i över ett år innan det tillsattes resurser för att utreda ärendet, inledde polisen en internutredning om misstänkt tjänstefel. Nu är utredningen klar, och enligt Kristian Augustsson, åklagare vid riksenheten för polismål i Malmö, har inga fel har begåtts.

– I det här fallet handlar det om hur man har prioriterat. Det är alltid en bedömningsfråga och skalan för vilka bedömningar man kan göra utan att det är straffbart är ganska vid, säger Kristian Augustsson.

Enligt Kristian Augustsson har utredningen om tjänstefel inte varit riktad mot en specifik person.

May Lindgren, den utredare hos polisen som först larmade om övergreppen, kände sig länge motarbetad och säger att det dröjde väldigt långt tid innan hon fick gehör.

– Jag förstår väl också att man måste prioritera. Men jag trodde att krogvåldet var ett prioriterat område, något som man tyckte att det var viktigt att jobba med. Och det kan man ju verkligen förstå, att man tycker att vi ska hålla reda på Avenyn, det är ju vår paradgata.

– Då kan jag inte fatta hur man inte kunde bry sig om det jag kommit fram till, jag kontaktade alla mina chefer om detta vid ett flertal tillfällen, satt även i många möten och berättade om det jag kommit fram till, men ingen brydde sig, säger May Lindgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.