Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

När kvinnan kom till förlossningen hade barnet dött i magen: "Detta är en tragedi", säger Görel Nergelius (På bild), chefsläkare på Sahlgrenska. Bild: Jonas Lindstedt/TT 

Nekades ultraljud - barnet avled

Den gravida kvinnans mage hade slutat växa. Men inget tillväxtultraljud gjordes. När kvinnan kom till förlossningen hade barnet dött i magen. – Detta är en tragedi, säger Görel Nergelius, chefsläkare på Sahlgrenska.

En kvinna i Göteborg skulle föda sitt första barn. I samband med rutinbesök på mödravårdscentralen upptäcktes det att måtten på kvinnans mage stått stilla i vecka 38, 40 och 41. Vid sådana upptäckter ska enligt rutiner ett tillväxtultraljud göras inom en vecka. Barnmorska kontaktade därför antenantalmottagningen men fick besked om att det inte var aktuellt med något sådant ultraljud. 

I vecka 41 inkom kvinnan med värkar, men då hade barnet dött inne i magen. Det avlidna barnet vägde bara 2,5 kilo och var alltså litet för tiden.
Sahlgrenska universitetssjukhus har anmält händelsen till IVO (inspektionen för vård och omsorg).

– Detta är naturligtvis en tragedi. Dessbättre är det en väldigt ovanlig händelse, säger Görel Nergelius, chefsläkare på Sahlgrenska.

Vad kan vara orsaken till det inträffade?
– Det kan jag inte spekulera i i nuläget. Vi kommer att utreda händelsen internt och kommenterar aldrig pågående utredning. Vi är oerhört angelägna om att se om det finns något som vi kan förbättra i vårt arbetssätt så att det inte inträffar igen. 

Kvinnan var, enligt anmälan, tidigare frisk. I vecka 32 och vecka 38 uppmättes dock förhöjda blodtryck. Men då detta vid båda tillfällena normaliserades inom några dagar fick kvinnan inte diagnosen graviditetshypertoni. Hade hon fått denna diagnos hade tätare kontroller och tillväxtultraljud gjorts, enligt anmälan.
Enligt anmälan kan en orsak till att kvinnan inte fick tid för något tillväxtultraljud vara att hon skulle ha erbjudits induktion, det vill säga igångsättning av förlossningen, inom en vecka.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.