Nej till vindkraftspark i Hake fjord

ANNONS
|

Anledningen är att rätten bedömde att de förorenade muddermassor som finns i området kan spridas om vindkraftsparken byggs. Också en eventuell kommande breddning av farleden in till Göteborg samt ett värnande om friluftsintresset uppges ligga till grund för beslutet. Vidare meddelar Vänersborgs tingsrätt i ett pressmeddelande att Göteborg Energi inte heller visat att verksamheten blir samhällsekonomiskt tålig.

Det kommunala bolaget Göteborg Energi ansökte tidigare i höst om miljötillstånd för uppförande och drift av Vindplats Göteborg. Planerna handlar om 15 vindkraftverk i inloppet till Göteborgs hamn mellan Brännö och Torslanda i Hake fjord.

ANNONS

Projektet har väckt starka reaktioner och överklagats. Bland annat pekade kritikerna på att landskapsbilden, bostadspriserna och vattenmiljön kan påverkas negativt, samt att bullret i området kan öka. Naturvårdsverket har tidigare sagt nej till vindkraftparken, bland annat med hänvisning till ett känsligt fågelliv.

Sjöfartsverket har utryckt oro för hot mot säkerheten för de fartyg som ska passera. Inför förhandlingarna som hölls i oktober hade också privatpersoner och föreningar hört av sig till rätten för att lämna in klagomål.

Projektet Vindplats Göteborg har pågått under nästan åtta års tid. De 15 vindkraftverken beräknas kunna generera 200 gigawattimmar. Det motsvarar årsförbrukningen av el för 40 procent av Göteborgs lägenhetshushåll.

Christofer Åslund, samordnare på Göteborgs Energi har tidigare sagt att förutsättningarna i området är bra för vindkraft, och att det finns få likvärdiga placeringar på västkusten. Det låga vattendjupet och närheten till elnätet har också framhållits som fördelar med projektet.

Mark- och miljödomstolens beslut kan överklagas till Mark- och miljööverdomstolen inom tre veckor efter att domen meddelats.

ANNONS

Det är osäkert om Göteborg Energi kommer att överklaga.

– Vi ska gå igenom domen, analysera domsvaren och varför de sagt nej. Om anledning finns ska vi överklaga. Det är ett beslut som styrelsen fattar, säger Cecilia Erdalen, pressansvarig på Göteborg Energi.

ANNONS