Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Lilleby camping.

Nej till temporära bostäder i Delsjön

Svenska semesterhem, som driver Lilleby camping, vill bygga temporära bostäder på Delsjöns camping. Men fastighetsnämnden säger nej.

Sedan Liseberg flyttat från Delsjöns camping har diskussioner förts om att kunna använda området som mellanboende för nyanlända. Men de planerna överges sedan politikerna i fastighetsnämnden beslutat att säga nej till planerna.

Svenska semesterhem AB är ett av de företag som visat intresse för campingen. De äger Lilleby camping, som för närvarande hyr ut villavagnar för boende till flyktingar som fått uppehållstillstånd och anvisats till Göteborg.

Fastighetsnämnden ordförande Jahja Zeqiraj säger att villavagnar var en boendelösning för nyanlända som togs till i ett utsatt läge. Det är något man helst vill undvika och i nuläget är det inget alternativ.

Vad som ska hända med området är ännu inte klart.

- Delsjöns camping är kommunal mark och det är inte aktuellt att in en privat aktör där, säger Jahja Zeqiraj.

Martin Öbo, fastighetsdirektör i Göteborg, säger att kommunen nu ser över ett antal olika objekt som kan bli aktuella för mellanboende.

I kommunens senaste beredskapsplan för boende för nyanlända, daterad den 11 januari, summeras bostadsläget för nyanlända 2016. Där konstateras att man inte kunnat få fram tillräckligt med bostäder, utan tvingats använda akutboende för att samtliga 880 som anvisats till Göteborg skulle få tak över huvudet.
Sedan i december förra året används motorgymnasiets gamla lokaler på Nymilsgatan som sovsalar för 40 personer.
– Vi vill så långt som möjligt undvika att människor får bo i sovsalar, men vi har inte lyckats helt, säger Martin Öbo.

I år kommer Migrationsverket att anvisa omkring 1200 nyanlända till Göteborg. Till att börja med ser det ganska ljust ut, enligt beredskapsplanen. Bland annat på grund av att det börjar det komma in fler lägenheter från Allmännyttan och från privata hyresvärdar.
– Men utvecklingen på sikt är fortfarande mycket osäker varför det är väsentligt att beredskapsplanen upprätthålls under hela 2017, heter det i beredskapsplanen.
Här redogörs också hur olika förvaltningar i kommunen kan bistå med akutplatser om det skulle behövas.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.