Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Enligt Storgöteborgs polischef Erik Nord är polisen inte oroliga över att Folkrörelsen Nej till EU ska demonstrera den 17 november. Bild: Stefan Berg 

Nej till EU manifesterar under EU-toppmötet

Inför EU-toppmötet den 17 november rustar polisen för att förhindra upplopp, likt de som uppstod vid demonstrationer under förra toppmötet. Trots det har Folkrörelsen Nej till EU fått tillstånd att manifestera. – Vi är inte det minsta oroliga över det, säger Storgöteborgs polischef Erik Nord.

Den 17 november ska EU-ledarna samlas i Eriksbergshallen i Göteborg för att diskutera bland annat jobb och tillväxt. Organisationen Folkrörelsen Nej till EU har sökt tillstånd om att demonstrera på Gustav Adolfs torg samma dag, vilket GP tidigare har rapporterat om. Nu har deras ansökan gått igenom, rapporterar SVT Nyheter Väst. 

– Vi kommer hålla torgmöte på fredagseftermiddagen för att föra ut våra åsikter. Vi har ett samarbetsprojekt där vi både kommer att samla både EU-kritiker och EU-motståndare, säger Per Hernmar, vice ordförande Folkrörelsen Nej till EU, till SVT Nyheter Väst.

Storgöteborgs polischef Erik Nord bekräftar att Folkrörelsen Nej till EU har fått demonstrationstillstånd. 

– De har fått tillstånd att demonstrera den 17 november på Gustav Adolfs torg, säger Erik Nord till GP. 

"Vi är inte det minsta oroliga"

Under det förra EU-toppmötet i Göteborg, år 2001, urartade kravaller och upplopp i samband med demonstrationer. Sammanlagt 53 polismän och 90 demonstranter skadades under det som senare kom att kallas för Göteborgskravallerna. Men Erik Nord är inte oroligt för den här demonstrationen ska leda till något liknande. 

– Vi är inte det minsta oroliga över det. De ska dessutom bara stå still där, de ska inte röra sig någon annanstans, säger Erik Nord. 

Enligt honom är organisationen en av få som har ansökt om att demonstrera den 17 november. 

– Vi har fått in ansökningar som rör andra ställen, men det handlar mest om bokbord och liknade. Men vi är medvetna om att det även kan hända att demonstrationer som inte har sökt tillstånd kan dyka upp. Men vi kommer att vara rustade för det, säger Erik Nord.  

Polisen förbereder sig 

Polisen har förberett sig länge inför EU-toppmötet. Under mötesdagen kommer stora delar av centrala Göteborg att stängas av för trafik. Polisen har även rustat med en tillfällig arrestlokal i polisen garage med plats för upp till 300 personer. 
– Insatsen vi gör under EU-toppmötet möter två olika perspektiv. Ett är att det inte ska bli upplopp som det blev 2001 och det andra är att vi ska skydda de som kommer hit för att delta i mötet, de ska färdas till och från mötet säkert, säger Erik Nord. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.