Det är inte riktigt dags för vitsippan, ett av vårens tydligaste tecken, än men om våren och värmen kommer tidigt kan även vitsippan blomma tidigare än vanligt.
Det är inte riktigt dags för vitsippan, ett av vårens tydligaste tecken, än men om våren och värmen kommer tidigt kan även vitsippan blomma tidigare än vanligt. Bild: Hasse Holmberg/SCANPIX

Nedräkningen till våren har börjat

Nästa fredag kan det officiellt vara vår i Göteborg. Under helgen och följande vecka bjuds staden på både sol och plusgrader, vilket kan innebära att vintern är över redan nästa vecka.

ANNONS
|

Redan i veckan rapporterade GP om det högtryck från Centraleuropa som har gett Göteborg plusgrader under veckoslutet.

I kanalen har också isen spruckit upp, vilket har medfört ett lite otypiskt vårtecken: brun vass som täcker vattenytan.

Läs mer: Här är det udda vårtecknet i kanalen

Och nu kan våren vara på väg – på riktigt.

– Lördag ser ut att bli mest soligt med lite höga molnslöjor uppe på himlen, så det blir en halvklar känsla, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca, och fortsätter:

– På söndag är det ganska mycket moln även om det fortfarande är rätt milt. Det är faktiskt plusgrader som väntas.

ANNONS

Och de milda temperaturerna ser ut att hålla i sig till nästa vecka.

"Om en vecka vet vi"

För att det meteorologiskt sett ska vara vår ska dygnsmedeltemperaturen vara mellan 0 och 10 grader minst sju dygn i sträck. Men även om temperaturen håller sig över nollan kan det inte bli vår förrän 15 februari.

15 februari har nu kommit och plusgraderna håller i sig. Nedräkningen mot våren har därmed börjat.

– Om en vecka vet vi om i dag var första vårdagen, säger Ian Engblom på fredagskvällen.

– I sådana fall blir det en väldigt tidig vår. Normalt är 5 mars vid kusten så den skulle komma ett par veckor tidigt då.

Förra året kom våren till Göteborg i mitten på mars.

Snösmocka för drygt en vecka sedan

Det var dessutom inte längesedan som snön täckte Göteborg. För inte ens två veckor sedan kom snösmockan som orsakade inställda och försenade tåg och flyg och flera bilolyckor.

Läs mer: Trafikproblem efter snöoväder i Västsverige

Något som några dagar senare ersattes av stora översvämningar.

Läs mer: Risk för fler översvämningar – så skyddar du huset

Hur stor är chansen att vi har vår nästa vecka?

– Det är lite svårt att säga och det hänger på vädret torsdag och fredag. Det är en ganska osäker utveckling och vissa tecken som nordliga vindar gör att det kanske kan bli en dygnsmedeltemperatur under noll.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS