Nazisträttegången i Göteborg

Under tisdagen återupptas rättegången mot de tre män som står åtalade för de tre bombattentat som skakade Göteborg under vintern. De tre männen, som åtalas för bland annat mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse, har kopplingar till den nazistiska rörelsen Nordiska Moståndsrörelsen (NMR). GP rapporterar live från rättegången.

ANNONS
|

Det var en fredagskväll i november förra året som en bomb exploderade utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg. I början av januari exploderade ytterligare en bomb vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. Och i slutet av februari hittades en skarp bomb bakom en husvagn på Lilleby Camping.

En man som arbetade på ett boende i närheten blev skadad i samband med explosionen vid flyktingboendet i Västra Frölunda.

Samma dag som händelsen inträffade skulle mannen, en städare på boendetbörja jobba. Just den här dagen skulle toaletterna städas och han hade tömt soppåsarna i två stora säckar.

När han kort efteråt gick till en container utanför small det till ordentligt och mannen föll till marken.

ANNONS

I förhör har han berättat att han kände en oerhörd smärta i benen och försökte släpa sig från platsen.

LÄS MER:Explosion i Göteborg - en allvarligt skadad

"Försökte dra mig därifrån"

–Jag skulle slänga soporna i containern och när jag skulle slänga den andra sopsäcken så exploderade det, har han berättat i förhör.

–Jag kände explosionen och flög omkull, jag tittade ner och såg att det var illa. Jag försökte dramig därifrån med armarna.

Mannen har i förhör berättat att han inte har någon aning omfrån vilken toalett det explosiva ämnet kan ha kommit.

LÄS MER:Nazisträttegången: "Extremt allvarlig brottslighet"

Efter händelsen fördes mannen till sjukhus med svåra skador i båda benen.

– En person är skadad i båda benen, men vid medvetande. Personen kommer att föras till sjukhus och vi kommer att spärra av platsen för en teknisk undersökning och skickar tekniker inom kort. Vi ska se om en bombhund finns i tjänst och eventuellt skicka dit en, sa Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, kort efter att händelsen inträffade i januari.

Händelsen har rubricerats som försök till mord alternativt synnerligen grov misshandel.

Rättegången fortsätter

Den 21 juni startade rättegången mot de tre männen och under tisdagen är andra rättegångsdagen.

ANNONS

– Vissa har tyckt att vi borde ha åtalat för terrorbrott. Och jag har full förståelse för de som ser detta som ett terroristbrott i någon typ av semantisk mening, sa åklagare Mats Ljungqvist, under rättegångens första dag i förra veckan.

De tre åtalade männen är en 50-årig man som misstänks för allmänfarlig ödeläggelse, försök till allmänfarlig ödeläggelse och försök till mord efter att en laddning exploderade och skadade en städare vid ett flyktingboende i Göteborg. Ytterligare en man i 20-årsåldern misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse och en tredje man, en 23-åring, är åtalad misstänkt förallmänfarlig ödeläggelse och försök till allmänfarlig ödeläggelse.

Fakta: Bombrättegången

Målet gäller tre planerade bombattentat utförda under vintern. Vid det ena tillfället detonerade dock inte sprängladdningen.

De tre åtalade är kopplade till nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen.

De tre brotten:

Attentatet mot vänsterfästet Syndikalistiskt Forum på Övre Husargatan, den 11 november i fjol. Här misstänks endast den 23-årige mannen.

Attentatet mot Hotell Formula One på Axel Adlers gata, då ett anläggning för nyanlända, den 5 januari i år. En person fick mycket allvarliga skador och tvingas leva resten av livet med bestående men. Här misstänks 23-åringen tillsammans med en 50-årig man.

Attentatet mot Lilleby Camping, ett planerat mellanboende för flyktingar, den 25 januari. Här misstänks 23-åringen, 50-åringen och en 20-årig man.

Trion förnekar brott i samtliga fall.

ANNONS