Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En av Moving Art Projects planscher som vandaliserades med NMR:s flygblad samt Helen Silvander och den bild hon lade upp som motreaktion i sociala medier.

Nazister vandaliserade konstutställning

Arrangörerna för ”Moving Art Project” möttes av avspärrningstejp i entrén till sin turnerande konstutställning. Det var Nordiska motståndsrörelsens logotyp som prydde ingången till den antirasistiska utställningen.

På vägen som leder till utställningslokalen fanns planscher för att vägleda besökare. Någon gång under natten mot lördag vandaliserades entrén och hela vägen upp till utställningslokalen i Johanneberg.

– De hade skrivit en text som de satte över våra grejer. Dessutom var hela entrén blockerad med avspärrningstejp så man inte skulle kunna gå in i själva fastigheten. Det tog en stund att få bort den, säger Moving Art Projects medgrundare och projektledare Helen Silvander.

Moving Art Project är en turnerande konstutställning som samlar 102 konstnärer från hela Sverige. En jury har valt ut dem 102 konstnärer som ställer ut efter att uttagningen varit öppen för alla.

LÄS OCKSÅ: Nazister spärrade av asylboenden

Silvander tror att attacken riktades mot utställningen för att Avpixlat, en sajt som Expo beskriver som högerextrem, skrivit om utställningen. Särskilt ett verk hade provocerat redaktionen, en skulptur som heter ”Jag sa nej”. Den föreställer ett itusågat manligt könsorgan och handlar om samtycke.

– I deras artikel kallade man verket för ” radikalfeministiskt manshatiskt och uppviglande till sexuellt våld”. Men uppenbarligen har folk som sett att verket existerar inte tänkt mer än en minut, eller en halv minut och sett det som ett manshatande konstverk, säger Silvander.

Att bli utsatta för näthat är inget nytt för arrangörerna. Däremot finner de det obehagligt att det nu gått över till handgripligheter.

– Vi har inte brytt oss om att Avpixlat hatar något tidigare. Det är snarare en komplimang. Men det är en stor skillnad när de kommer och knackar på ens port. Samtidigt gör det oss mer övertygade om att den här typen av utställning behövs. Det gör oss starkare och mer dedikerade än någonsin, menar Silvander.

Enligt Silvander väntade ytterligare en besvikelse. När arrangörerna försökte polisanmäla det inträffade ska polisen ha sagt att det inte var fog nog att ta upp en anmälan.

– För vår del ville vi främst att polisen skulle vara medveten om att det riktats hot mot oss utifall att någon skulle komma hit för att sabotera konsten. Vi ville att de i så fall skulle vara snabba på plats, säger Silvander.

Men de Göteborgspoliser GP pratar med känner inte igen fallet. Både vakthavande befäl och den tjänstgörande jourkommissarien anser att det beskrivna är att betrakta som någon form av brott.

– Det låter märkligt, det borde ha skrivits en anmälan. Det säger jag utan att kunna värdera vad andra tyckt, tänkt och gjort. Det låter som att det går att misstänkta att ett brott begåtts, resonerar jourkommissarie Lars Tegenfeldt,.

Så hur ska arrangörerna gå vidare, tycker du?

– De borde  kontakta polisen igen så vi får klart för oss vad som hänt och kan se över det, avslutar Tegenfeldt.

Helen Silvander får återkoppling från GP och kommer ringa in en ny anmälan. Söndagskvällen ägnas i övrigt åt att plocka ihop utställningen för att resa vidare till nästa stad.

– Vi tycker att det är obehagligt när de går från nättrollerier till gatan mitt i natten. Har de något att säga får de komma dagtid och se oss i ögonen och säga vad de tycker, säger Silvander och fortsätter packa.

GP har sökt Nordiska motståndsrörelsen för en kommentar utan framgång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.