Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nordiska motståndsrörelsen sprider informationen om avspärrningarna till läsarna på deras nyhetssajt.

Nazister spärrade av asylboenden

Polisen larmades mitt i natten om att ett asylboende spärrats av med plastband markerade med Nordiska motståndsrörelsens logotyp. Enligt den nazistiska organisationens egen nyhetssajt ska de även ha spärrat av ett blivande asylboende under samma natt.

Det var den 23 april som polisen fick ett samtal från Securitas i Kungälv.

– I anmälan står det att vakten sa att ”de har bandat upp hela boendet”. De har alltså plastband precis som vi på polisen har, men istället för ”polis” så är det deras logotyp, säger polisens presstalesman Tommy Nyman.

På Nordiska motståndsrörelsens nyhetssajt finns bilder på den så kallade aktionen och där skriver organisationen att de gjorde samma sak med en fastighet som de menar ska bli ett asylboende. Men detta kan inte bekräftas av polisen. Däremot vidtar polisen åtgärder gällande avspärrningen i Kungälv.

– En förundersökning inleds om brott. Det klassas i det här fallet som ofredande mot grupp. Men jag kan inte se att någon skulle ha gripits för brottet, säger Nyman.

GP:s efterforskningar visar att ett bråk rapporterats på boendet i Kungälv bara fyra dagar innan själva avspärrningen. Polisen menar att det inte går att sätta händelserna i direkt samband men att rapporteringen om bråket kan ha triggat nazisterna.

– Den 19 april är det sex personer som bråkar på det här transitboendet för ensamkommande. Personal försöker sära på de som bråkar men misslyckas och bråket eskalerar. Personalen låser in sig och kallar på väktare. Ingen frihetsberövas eftersom både misstänkta gärningsmän och målsägande är under 15 år, berättar Nyman.

Tror du att det finns ett samband mellan det här bråket och avspärrningen?

– Det går inte att utesluta, men jag hoppas att det inte är så. Jag vet inte vad syftet är med de här så kallade aktionerna. De vill väl visa att de finns, resonerar polisens presstalesman Tommy Nyman.

LÄS OCKSÅ: Rasistiska budskap på bränt boende

Det är inte första gången Nordiska motståndsrörelsen spärrar av fastigheter på  det här sättet. Stiftelsen Expo följer nogsamt den nazistiska organisationens mönster.

– Det har förekommit att de spärrat av olika platser under 2015. Men det är inte bara asylboenden som drabbas, även andra platser som de inte tycker om såsom partilokaler och skolor har spärrats av med deras plastband och logotyper, berättar Expos researcher Jonathan Leman.

LÄS OCKSÅ: Militanta nazister patrullerade simhall norr om Göteborg

LÄS OCKSÅ: Extrema medborgargarden ny trend i Göeborg

Under 2016 har Nordiska motståndsrörelsen haft såväl medborgargarden som varit ute och patrullerat i Göteborg men även i Kungälvs badhus. Leman noterade tillväxten redan under fjolåret.

– Det skedde en tillväxt under 2015 i Göteborg och hela Västra Götaland, bekräftar Leman.

Vad beror det på?

– Det beror framför allt på att Svenskarnas parti har lagt ner. Nordiska motståndsrörelsen har lyckats olika väl runt om i landet med att suga upp de som tidigare var med i partiet.

1 maj samlade den nazistiska organisationen medlemmar från hela landet i Borlänge för att genomföra en manifestation. Där var det enligt Leman flera bekanta ansikten som syntes till.

LÄS OCKSÅ: Nazister tågade i Borlänge

– Vi såg flera i Borlänge som varit med i Svenskarnas Parti tidigare. De har gynnats märkbart av att den andra organisationen som var större har lagt ner. Nu har de tagit över som den större och ledande nazistiska gruppen i Sverige, menar Expos researcher Jonathan Leman.

GP söker Nordiska motståndsrörelsen för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.