Nazister på Avenyn - man slagen i huvudet med flaggstång

Flera personer ur den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen stod på lördagen och delade ut flygblad på Avenyn. I den hätska stämningen ska en man ha blivit slagen i huvudet med ett flaggstångsskaft. – Det ska vara nynazister, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Enligt ett flertal oroliga inringare till polisen ska det råda orolig stämning på avenyn där tumult uppstått.

– En man skulle gå fram och prata med personerna som delar ut flygblad. Han ska ha blivit slagen med ett flaggstångsskaft i huvudet, säger Peter Adlersson.

Enligt polisens uppgifter ska det vara den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen som står bakom flygbladsutdelningen.

– Det ska vara dålig stämning på plats och hårda ord. Vi har patruller på plats.

En kvinna som GP har pratat med berättar att hon såg hur nazisterna försökte dela ut flygblad till människor på gatan. 

– Det var två killar som stod och höll varsin flagga och så var det väl fem andra killar runt dem. Vi tog såklart inga flygblad och jag såg inte att någon gjorde det heller, säger kvinnan. 

Hon berättar att det kändes otäckt att se nynazister helt öppet stå och dela ut propagandablad på Göteborgs paradgata Avenyn. 

– Jag gick förbi tillsammans med mina barn. Det känns helt fruktansvärt, speciellt med tanke på att min man har utländsk härkomst, säger kvinnan. 

Hon berättar att personerna såg ut att vara klädda som vem som helst. 
– Men en av dem såg ut att stå och hålla vakt. Han hade på sig svarta kängor och svarta byxor, säger kvinnan. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.