Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Nazister misstänkta för bombdåd i Göteborg

Tre personer med starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen sitter sedan tidigare häktade för bombdåden i Göteborg. Nu är ytterligare en person hämtad till förhör.

Personen greps strax efter klockan 7 på torsdagsmorgonen som ytterligare en person togs in i den stora utredningen kring bombdåden i Göteborg.

Misstanken mot personen rör allmänfarlig ödeläggelse.

Kammaråklagare Mats Ljungkvist vid riksenheten för säkerhetsmål är tystlåten men bekräftar att det rör sig om misstänkt samröre med de tre redan häktade i utredningen.

– Jag kan bekräfta att en person har hämtats in till förhör under morgonen, mer än så kan jag inte kommentera i nuläget, säger Mats Ljungkvist.

Tre personer, med starka band till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, sitter sedan tidigare häktade.

LÄS MER: Bombdåden kan rubriceras som terrorbrott

Tre häktade nazister 

Det var en fredagskväll i november som en bomb exploderade utanför Syndikalistiskt forums kafé i centrala Göteborg. I början av januari exploderade ytterligare en bomb vid ett flyktingboende i Västra Frölunda. Och i slutet av februari hittades en skarp bomb bakom en husvagn på Lilleby Camping.

– Vi har övertagit förundersökningen avseende tre bomber som placerats ut i Göteborg, har Mats Ljungqvist, kammaråklagare på riksenheten för säkerhetsmål tidigare sagt.

En ledande nazist i Nordiska motståndsrörelsen häktades i mitten på januari om försök till allmänfarlig ödeläggelse på Lilleby Camping. Tätt därefter anhölls ytterligare en person misstänkt för inblandning när bomben placerades ut på Lilleby camping.

En dag senare anhölls en tredje person.

Enligt Mats Ljungqvist, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, finns det en avgörande koppling mellan samtliga tre personer som nu misstänks för de olika dåden.

– Vår uppfattning är att samtliga tre är eller tidigare har varit medlemmar av Nordiska motståndsrörelsen, har han sagt tidigare.

Varför kopplar ni ihop de här tre personerna till dessa brott?
– Det vill jag inte gå in på. Vi jobbar med en förundersökning. Vi har kommit en bit på väg men vi jobbar på fortsatt i utredningen helt enkelt. Det här är inledningen i utredningen, har Mats Ljungqvist tidigare sagt.

Under torsdagsmorgonen hämtades en fjärde person till förhör, misstänkt för händelserna.

– Jag kan inte gå in på några detaljer om den här personen, säger Mats Ljungkvist.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.