Nazistens advokat: "Mycket svagt indiciemål"

Dna-spår på bombdelar, vittnesuppgifter från Säpo-spanare, ett förråd med dynamit och en terrorbibel - det är några av bevisen som åklagaren anser binder de tre nazisterna till vinterns bombdåd i Göteborg. Nu avslutas rättegången mot trion. GP:s Peter Linné rapporterade live från slutanförandena.

ANNONS
|

På onsdagen avslutas rättegången mot den nazistiska trio som står åtalade för inblandning i en serie bombattentat i Göteborg mellan november förra året och januari i år. Två bomber exploderade, men ett konstruktionsfel satte stopp för de misstänkta nazisternas plan gällande en tredje bomb.

En av bomberna var placerad utanför ett flyktingboende i Västra Frölunda. När den exploderade skadades en man svårt. Mannen hade städat inne på boendet och var på väg att slänga sopor i en container.

– Då hörde jag smällen, berättade städaren under tisdagens rättegångsdag.

– Mina kläder började brinna så jag tog av dem och kröp därifrån, berättade han vidare.

ANNONS

Han fick svåra skador på sina ben. Än i dag, ett halvår senare, sitter han i rullstol och kan inte gå.

– Jag mår jättedåligt. Det är massa som jag tänker på. Jag tänker mest på min framtid - hur ska den bli. Jag kan inte gå, jag kan inte stå, jag kan inte göra något. Jag har barn, jag kan inte leka med dem, sa han.

Började med Rysslandresa

De tre män som står åtalade för bombdåden rörde inte en min när städaren berättade om oron för sin framtid.

De har från start påstått att de inte är inblandade, trots att åklagaren lagt fram flera bevis som talar för deras skuld.

Det hela startade, enligt åklagaren, när två av dem åkte till Ryssland under slutet av sommaren förra året. 20-åringen och 23-åringen deltog då i en paramilitär utbildning.

– Den har hållits av ryska imperiska rörelsen, en organisation som är ultranationalister och som har tillgång till vapen och som, jag förstått det, också deltar i striderna i Ukraina, sa kammaråklagare Mats Ljungqvist när åtalet lämnades in.

Men under tisdagens rättegångsdag hävdade 20-åringen något annat.

– En friluftskurs, skulle man kunna säga. Vi gick mycket i skogen, tränade en del fysträning, provade på att klättra med rep. Vi hade lite sjukvårdsträning, och så vidare.

ANNONS

Terrorbibeln

Annan bevisning som åklagaren anser är "intressant" är en bok som hittats hemma hos de tre åtalade. Boken heter Turner diaries och kallas "terroristbibeln" av FBI.

– Det är en bok som beskriver hur man som ensam person eller i en liten, liten grupp kan genomföra olika attentat i syfte att destabilisera staten och tillslut faktiskt genomföra en revolution. Mycket av det som Turner diaries innehåller, principer bland annat, tycker vi kan spåras till de här tre attentaten. Det är en ganska radikal skrift som inte så hemskt många har läst eller har hemma. Men samtliga de här tre personerna har haft den här boken hemma och det tycker vi är intressant, har Mats Ljungqvist sagt tidigare.

Under rättegången fick 20-åringen frågan om varför han hade Turner diaries hemma.

– Det är en fiktiv bok. En roman. Jag minns inte så mycket av den, sa han bara och ifrågasatte på vilket sätt den skulle fungera som en inspirationsbok.

Rättegången startade i förra veckan. Då förhördes 23-åringen. Han vägrade att svara på några frågor:

– Han har valt att utnyttja sin rätt att tiga och inte låta sig förhöras inför domstolen, sa då advokat Michael Hansson.

Bevisen mot männen

Annan bevisning som åklagaren lyft fram som besvärande för de åtalade är att dna-spår från23-åringen hittats på två av bomberna, de tre sprängladdningarna är uppbyggda på samma sätt, dynamit och elektriska kablar härrör från 50-åringens förråd och rördelar, äggklockor och plastlådor har köpts in strax före och figurerar därefter i anslutning med alla attentat. Dessutom har Säpo spanat på männen. De har då kunnat se att två av dem befann sig på en väg som leder till Lilleby camping innan bomben hittades där.

ANNONS

På onsdagen avslutades rättegången. GP var på plats och liverapporteradefrån advokaterna och åklagarens slutanföranden.

ANNONS