Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/28

Nazistdemonstrationen kortas rejält

Förvaltningsrätten i Göteborg har beslutat att ändra samlingsplats och korta demonstrationsvägen för Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i Göteborg den 30 september.

Beslutet kommer sedan bland annat judiska församlingen och Bokmässan överklagat polisen tidigare beslut. Domstolen flyttar demonstrationens samlingsplats bort från Bokmässan, och bestämmer att den ska sluta vid Gamla Ullevi.

Tidigare demonstrationsväg gick från Skånegatan för att fortsätta vidare via Sten Sturegatan, Parkgatan och Slussgatan mot Gustaf Adolfs torg.
 

Sträckan kortas

Den nya vägen kommer att flyttas bort från bokmässan och avslutas innan den når kvarteren närmast synagogan.

– Det här är det vi kommit fram till med hänsyn till ordning och säkerhet, säger Anders Hagsgård, lagman vid förvaltningsrätten till SVT Nyheter Väst.

Carin Kindbom, vd och koncernchef på Svenska Mässan, uppger att hon ser positivt på beslutet.

– Förvaltningsrätten har lyssnat på våra argument och flyttar samlingsplatsen för nazisternas demonstration. Det är mycket positivt och en rimlig åtgärd, säger hon till GP.

LÄS ÄVEN: Så utbildas nazister i krigföring och nätaktivism​
 

Kan trotsa beslutet

Nordiska motståndsrörelsens presstalesman, Pär Öberg säger till TT att det finns risk att organisationen kommer att trotsa beslutet.

– Vi kommer inte att acceptera beslutet. Man kan tänka sig att vi kommer att trotsa beslutet.

Polisens presstalesperson, Peter Adlersson, säger att polisen kommer att rätta sig efter förvaltningsrättens beslut. Däremot är det än så länge oklart hur ändringen påverkar polisens arbete.

– Vi kommer att ha ett större möte på onsdag då vi ska diskutera hur vi ska lägga upp vår taktik, säger han.

Han kan heller inte svara på hur polisen kommer att agera om Nordiska motståndsrörelsen trotsar beslutet.

– Det får vi titta närmare på, men vi är förberedda på det mesta, säger han.


Förvaltningsdomstolen skiver att den har tagit hänsyn till flera olika omständigheter, bland annat att demonstrationen sammanfaller med Bokmässan och att den tidigare färdvägen förlagts nära judiska församlingens synagoga, samtidigt som Jom Kippur firas, samt risken för motdemonstrationer . 

– Vi väger in en rad olika omständigheter, dels att det är Bokmässan med många besökare, dels att det firas Jom Kippur i synagogan. Det är väldigt många människor som uppehåller sig i centrala Göteborg den här dagen, inte minst med förväntade motdemonstrationer, säger Anders Hagsgård till SVT.

LÄS ÄVEN: Nazistledare vapentränades av försvaret

Grundlagsstadgad rätt

Judiska församlingen i Göteborg hade yrkat på att NMR inte skulle få tillstånd alls under den aktuella dagen, med hänvisning till högtiden Jom Kippur, men förvaltningsrätten avslog dess ansökan. 

Aron Verständig, ordförande i Judiska centralrådet, säger till TT att han är nöjd med beslutet.

– Man gör en annan bedömning än polisen gjort, genom att väga in Jom Kippur och rent fysiskt låta demonstrationen avslutas innan den kommer nära synagogan. Det är väldigt positivt, säger han.

Enligt grundlagen har var och en rätt att mötas och demonstrera. Mötes- och demonstrationsfriheten får endast begränsas med hänsyn till ordning och säkerhet vid sammankomsten eller demonstrationen eller till trafiken. 

NMR ansökte initialt om att få demonstrera längs med Avenyn och vid Götaplatsen, men nekades av polisen då myndigheten bedömde att den färdvägen innebar för stora risker.  

Redan förra helgen genomförde Nordiska motståndsrörelsen en demonstration utan tillstånd, som bland annat ägde rum på Gustaf Adolfs torg.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas till kammarrätten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.