Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Nazimarschen: Utländska vänsterextremister i bussar till Göteborg

Utländska vänsterextremister laddar för konfrontation. GP kan nu avslöja att fullsatta bussar kommer till Göteborg inför nazistdemonstrationen. Med bilder på bengaler och masker uppmanas de att slåss mot nazisterna.

På lördag planerar den nazistiska och våldsamma Nordiska Motståndsrörelsen att hålla sin största demonstration någonsin i Göteborg. GP har i en granskning av deras västsvenska företrädare kunnat visa att en mycket stor del är dömda för vålds- och hatbrott, att de drillats i utbildningar och att en ledare har vapentränats av Försvarsmakten.

Nazister från hela Norden planerar nu att ansluta sig för att försöka få ihop över 1000 sympatisörer till vad de kallar för en "revolt".

Ordnar bussturer till Sverige

Samtidigt planeras mängder av motdemonstrationer, däribland en av Göteborgs Antifascistiska Front där närmare 10 000 deltagare anmält på Facebook att de tänker delta.

Men även vänsternätverk utanför Sverige planerar nu att ansluta sig för att "slåss mot nazisterna".

I flera länder ordnas nu bussturer som ska köra vänsteraktivister till Göteborg. I Köpenhamn ordnar bland annat Antifascistisk aktion (AFA) en bussresa till Göteborg, där en bussbiljett uppges kosta 150 danska kronor. 

"Bussen är full"

Enligt Säkerhetspolisen är AFA en av de ledande organisationerna i den autonoma vänstermiljön som med revolution vill avskaffa den rådande samhällsordningen. Enligt en egenskriven aktivisthandbok anser AFA det befogat med våld för att exempelvis stoppa en nazistdemonstration.

"Satsa på att slå mot ansiktet i stort, solar plexus och, om du slåss mot en kille, kuken" skriver AFA i boken.

Även i Oslo planeras bussturer, där bland annat AFA, nätverket ARNA och revolutionära Motmakt uppmanar sina anhängare att ansluta sig. När GP låtsas vara intresserade av att åka med i en av bussarna som norska AFA gör reklam för, får vi till svar att den redan är full.

"Bussen är dessvärre full. Vi har 69 platser. Men om något blir ledigt är du överst på väntelistan" skriver bussarrangören till GP.

Nätverket: "Fuck the police"

Enligt uppgifter till GP ska även en fullsatt buss från Finland vara på väg med aktivister från nätverket ARNA.

ARNA är ett aktivistnätverk som står för Autonomous revolutionary nordic alliance. På Facebook mobiliserar man stort och uppmanar anhängare från hela världen att sluta upp i Göteborg. Det är samma grupp som stod bakom en "Välkommen till helvetet"-kampanj under G20-mötet i Hamburg tidigare i år, där ett mycket stort antal poliser skadades och flera hundra demonstranter greps efter våldsamma kravaller.

På sin Facebook-sida uppmanar ARNA sina anhängare att "slåss mot nazistmarschen" illustrerat med bilder på bengaler, maskerade demonstranter och med budskapet att krossa fascismen och kapitalismen.

På sin Facebook-sida uppger även ARNA-representanter att de ska ha blivit kontaktade av polisen och Säpo inför demonstrationen i Göteborg. ARNA uppmanar därefter sina anhängare att inte samarbeta och avslutar med orden "fuck the police".

Erik Nord: Vi följer detta aktivt

Enligt Erik Nord, polischef för område Storgöteborg, är uppgifterna om utländska aktivister även något som nått polismyndigheten.

– Vad vi kände till och inte vill jag inte gå in på. Men vi följer detta aktivt och är medvetna om att det kan komma hitresande från andra länder från både naziströrelsen och motståndarsidan, säger Erik Nord. 

Sedan tidigare har polisen förberett sig för demonstrationerna genom att tillkalla poliser från övriga landet samt genom att bygga en stor arrest.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.