Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nattliga sprängningar vid Västlänkentunnel kan stoppas

Västlänkensprängningarna har orsakat debatt senaste dagarna. De boende i centrala Göteborg menar att det är orimligt att behöva flytta till hotell för att sprängningarna ska äga rum på nätterna.
Nu menar SVT Väst att Länsstyrelsen kan ha begått ett misstag i processen som kan stoppa sprängningarna.

Informationen om att de nattliga sprängningarna av Västlänkens tunnel skulle påbörjas ska enligt Trafikverket publicerats på deras hemsida. För att beslutet skulle gälla juridiskt skulle man på Länsstyrelsen kungöra beslutet i Post- och Inrikestidningar i juni i år. Men enligt SVT Väst har denna publicering aldrig ägt rum.

Länsstyrelsen i Stockholm var ansvariga för publiceringen. Lena Pettersson, chef för enheten för miljöskydd menar nu att missen innebär ett formellt fel.

– Nej, det har inte gjorts. Jag har undersökt detta och nu håller vi på att titta på vad vi måste göra med anledning av detta, säger hon till SVT.

Sebastian Wejedal är lektor i processrätt vid Göteborgs universitet. Han säger till kanalen att misstaget kan få juridiska konsekvenser.

– Min bedömning är att de personer som hade ansetts delgivna om beslutet inte längre kan anses delgivna. Det betyder att man nu befinner sig inom överklagandefristen och boende kan alltså överklaga.

SVT: Så det du säger är att en domstol kan stoppa bygget?

– Jag har inte tagit del av alla handlingar i detta ärendet men utifrån allmänna regler är det så, ja.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.