Nattens drottning öppnade sig

ANNONS
|

På måndagskvällen slog Botaniska trädgården i Göteborg till med kvällsöppet och operasång i växthusen.

Anledningen var att Nattens drottning, eller Selencereus grandiflorus, skulle slå ut. Något den gör endast en gång per år under några få timmar.

Vid lunchtid kunde man konstatera att det var just den här kvällen det skulle hända. Då hade de bakre kronbladen börjat släppa från kroppen. När det händer är det ungefär fem, sex timmar kvar tills blomman slår ut.

- Det är svårt att pricka in rätt datum. Men förra året tog vi en bild varje dag. I år kunde vi jämföra och de var identiska – så vi tvekade inte, säger Alexandre Antonelli, intendent på Botaniska och ansvarig för utställningen.

ANNONS

Vid niotiden på måndagskvällen stod Botaniskas kanske vackraste kaktus – Nattens drottning är en klängkaktus som kan bli upp till tio meter – i full blom. Lite "slöseri" kan man tycka att det bara varar i några timmar.

- Olika arter har olika strategier för att överleva. Den här lägger "alla ägg i en korg" och slår ut alla sina blommor och släpper sin väldoft en enda gång. Syftet är att bli pollinerad, oftast av fladdermöss. Skulle det inte finnas några där just då så är det förkastat, säger Alexandre Antonelli.

Det var första gången Botaniska hade kvällsöppet för att visa en växt och ett hundratal personer hade kommit för att följa den ovanliga händelsen.

De fick dessutom lyssna till operasång. Åsa Nordgren framförde Mozarts Nattens drottning.

ANNONS