Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Vy tåg AB påbörjar nu ett arbete för att utreda om det är lönsamt att köra med nattågen söder om Stockholm. Bild: Oliver Lindkvist
Vy tåg AB påbörjar nu ett arbete för att utreda om det är lönsamt att köra med nattågen söder om Stockholm. Bild: Oliver Lindkvist

Nattågen från Göteborg till norra Sverige kan fortsätta

Efter att Vy tåg tar över tågtrafiken mellan Stockholm och Narvik är det slut med SJ:s nattåg från Göteborg till norra Sverige. Nu ska den norskägda tågoperatören undersöka om trafiken på sträckan kan fortsätta.

Under måndagen kom beskedet att SJ:s trafik med nattåg från Göteborg upp till norra Sverige kommer att upphöra från och med december. Detta efter att de förlorat upphandlingen om trafiken mellan Stockholm och Narvik.

Sträckan mellan Göteborg och Stockholm har SJ tidigare valt att köra utan ersättning från staten, något de fått för sträckan upp till Narvik. Om det finns någon framtid för nattågen hela vägen till Göteborg är i dagsläget oklart.

– Precis som SJ har förlängt linjen till Göteborg så finns det också möjlighet för Vy att göra det, säger Anna Fällbom, enhetschef på Trafikverket.

Beslut fattas under våren

Dag Lokrantz-Bernitz är vd på Vy tåg AB och säger att de nu ska undersöka möjligheterna för att tåget från norra Norrland ska fortsätta till Göteborg.

– Det första vi behöver göra är att se om det överhuvudtaget är lönsamt att köra söder om Stockholm, säger han.

LÄS MER: Slut med nattåg från Göteborg till Norrland

Om det blir tågen från Narvik eller Luleå som i så fall kommer att köra söder om Stockholm är en fråga de i så fall kollar på i ett senare skede. Från Vy tågs håll räknar man med att de kommer att fatta ett beslut någon gång under våren.

Beskedet att lägga ner nattågen från Göteborg har väckt många reaktioner. Bland annat har en namninsamling startats för att behålla sträckan. Den hade under tisdagseftermiddagen över 11 000 underskrifter.

Ingick inte i upphandlingen

Anledningen till att sträckan inte ingår i upphandlingen, och inte heller har gjort det tidigare, är att Trafikverket i dessa upphandlingar prioriterar sträckor där det inte finns lika stor möjlighet att köra kommersiell trafik.

– Mellan Stockholm och Göteborg finns det bra möjligheter att resa och vi ser att bristerna är mycket större i andra delar av landet, säger Anna Fällbom på Trafikverket.

Inför varje ny upphandling så sker en utredning för att se vilka behov som finns. Anna Fällbom kan inte säga att sträckan mellan Göteborg och Stockholm aldrig kommer inkluderas i den upphandlingen.

– Men som förutsättningarna ser ut i dag kommer den inte göra det, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.