Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nato kan öva i skärgården

Södra skärgården öppnas för Natoövningar. Försvaret kör över Göteborgs politiker.

Under onsdagens kommunstyrelsemöte kom försvaret för att svara på politikernas frågor om skjutfält i skärgården. Vid pressmötet efteråt gick åsikterna något isär kring vilka svar politikerna egentligen fått.

- När jag frågade om vem som har tagit beslutet får jag två olika svar antingen är det "Högkvarteret" alltså militären själva eller ett "politiskt beslut" alltså riksdag och regering, säger Anneli Hulthén, kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande.

Hon tolkar det som att försvaret vill ha internationella övningar, alltså övningar tillsammans med Natotrupper. Hon tycker det känns märkligt att Göteborgs skärgård ska kunna användas i samband med internationella övningar utan att någon frågar politikerna i Göteborg.

- Försvaret lägger ut spelplanen och bestämmer sedan vad för spel man ska spela, säger Anneli Hulthén.

Jonas Ransgård, moderat kommunalråd, uttryckte sig i lite försiktigare ordalag.

- Försvaret måste få öva nånstans. Men här finns ett pedagogiskt problem. Jag och många med mig uppfattar det här som en jättestor ökning och det vill vi inte ha.

Bakgrunden är att försvaret numera måste söka specificerade tillstånd för sina skjutfält. Tidigare har de kunnat använda sina övningsområden utan någon särskild prövning. Nu vill de utöka antalet skjutövningsdagar från 35 till 115 i Göteborgs södra skärgård.

Beslutet är överklagat till miljödomstolen som kommer med ett svar 1 april.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.