Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Naod Habtemichael (C) lämnar politiken

Naod Habtemichael, ett av Centerpartiets mest lovande namn, väljer att lämna partipolitiken.
– Om jag skulle vilja återgå i framtiden är ett oskrivet blad, säger han.

Som 24-åring blev Naod Habtemichael det yngsta kommunalrådet någonsin i Göteborg när han vikarierade för Centerpartiets ordinarie gruppledare Emmyly Bönfors.

Habtemichael har beskrivits som ett framtidsnamn inom Centern. Inte minst har han varit synlig i debatten i sin tidigare roll som ordförande för Centerstudenter, bland annat kring hur Centerpartiet skulle ställa sig till att stödja Stefan Löfven som statsminister efter valet 2018.

Då var han emot valet att stödja Stefan Löfven och förordade M-ledaren Ulf Kristersson.

LÄS MER: Rekordungt kommunalråd ersätter Emmyly Bönfors (C)

Lämnar partipolitiken helt

Naod Habtemichael är uppväxt i Backa och har varit engagerad i Centerpartiet sedan gymnasieåldern. Nu väljer Naod Habtemichael, 25, efter över två år som förtroendevald politiker i Göteborg, att lämna politiken helt.

Nu har han avsagt sig uppdragen som ledamot i kommunfullmäktige samt förste vice ordförande i trafiknämnden, vilket GT rapporterat.

– Det är på grund av att jag har fått ett nytt jobb som kommer att fokusera på liberal opinionsbildning och skrivande. Vad det kommer att vara avvaktar jag med att säga, säger han.

Hur kommer det sig att du landade i det här beslutet?

– Det var kanske inte jättedjupt. Det handlar nog mer om att man som fri opinionsbildare får en frihet i att tycka, tänka och opinionsbilda som man vill, vilket inte är lätt när man har ett partipolitiskt uppdrag oavsett vilken nivå av engagemang man har.

Blir det här ett permanent farväl till politiken?

– Det är en bra fråga. Permanent vet jag inte. I nuläget känns det som rätt tillfälle att sätta punkt för det partipolitiska engagemanget.

Exakt vad den nya arbetsplatsen blir kommer han att berätta först nästa vecka.

LÄS MER: Göteborgs mäktigaste 2020: Politik

Dags att pröva nytt

2018 gjorde Centerpartiet comeback i Göteborgs kommunfullmäktige, efter att ha spenderat åtta år ute i kylan.

LÄS MER: Centerpartiet gör comeback i fullmäktige

Partiet gick inte bara från att inte ha varit representerat i fullmäktige till att vara det, utan även direkt till att vara med och styra staden när alliansen tog över makten med 24 av 81 mandat.

– Om det är något jag ska understryka så har det varit en väldigt givande tid, man har lärt sig väldigt mycket och fått nya insikter. Framförallt att vardagen som politiker ofta innebär att man inte får igenom sin vilja helt och hållet, utan i många fall rör det sig om att välja det minst dåliga alternativet. Framförallt har jag verkligen lärt mig att kompromissa och se saker ur andra perspektiv, säger Naod Habtemichael.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.