Nalin Pekgul kommer att kampanja i Göteborg tillsammans med Ann-Sofie Hermansson.
Nalin Pekgul kommer att kampanja i Göteborg tillsammans med Ann-Sofie Hermansson. Bild: Thomas Johansson/TT

Nalin Pekgul gör comeback - för S i Göteborg

S-profilen Nalin Pekgul kommer att kampanja i Göteborg inför valet, tillsammans med kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S). Det är frågorna kring extremism, parallella samhällen, hedersförtryck och Sverigedemokraternas framgångar som gör att hon efter sju års frånvaro från politiken åter vill engagera sig.

ANNONS
|

– Det är jätteroligt. Vi har ju känt varandra i 25 år och hon erbjöd sig faktiskt efter att ha följt debatten de senaste månaderna att ta semester och komma ner och kampanja, säger Ann-Sofie Hermansson.

Kommunstyrelsens ordförande har den senaste tiden gjort flera utspel i dessa frågor.

– Uppriktigt sagt så har jag känt mig ensam i det här och skulle vilja haft mer uppbackning både av S centralt och de andra partierna. Vi ska inte dalta med extremismen, och vi borde vara fler som lyfter det här. Hade vi redan för 15-20 år sedan tagit de här frågorna på större allvar så hade inte SD kunnat kapitalisera på detta så som de har gjort, säger hon.

ANNONS

Är god vän med Hermansson

Nalin Pekgul började sitt politiska engagemang i Socialdemokraterna redan under 1980-talet och har sedan dess både suttit med i riksdagen och varit ordförande för S-kvinnor. Hedersförtryck och radikal islamism blev ett par av de ämnen som hon brann extra för. År 2011 lämnade hon politiken och har sedan dess jobbat som sjuksköterska inom psykiatrin. Men såsom samhället ser ut idag ville hon agera.

– För mig är kampen mot sverigedemokrater och andra extremister det som gör att jag engagerar mig, säger hon till Aftonbladet.

Ann-Sofie Hermansson gör ingen hemlighet av att Pekgul är en god vän sedan många år och som också var den som öppnade ögonen på henne för dessa frågor.

– Hon är en av de kunnigaste personerna vi har i det här landet på dessa frågor. Det är klart att hon är en kompis, men hon har sett att jag har tagit fajten i Göteborg och vet hur ensamt det kan vara. Så hon ville engagera sig i frågorna i Göteborg tillsammans med mig.

"Det är det viktigaste"

Islamistisk extremism, nazism, vänsterextremism eller antisemitism som vid attackerna på Synagogan. Allt bör motarbetas, menar Hermansson, och det handlar inte om någon valstrategi.

– Det handlar inte om S eller Alliansen. Det handlar om att värna vår demokrati och yttrandefrihet. Det är det viktigaste. Det är smärtsamt att erkänna att vi har problem med radikalisering och parallella samhällen i våra ytterområden. Vi demokratiska partier måste dra en gräns för detta.

ANNONS
ANNONS