Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Nödlösningen: Villavagnar

De tillfälliga bostäderna dröjer och tvingar fram andra lösningar: villavagnar på Lilleby camping på Hisingen. – Vi kan inte bygga en trailerpark, säger Hampus Magnusson (M).

På måndag ska fastighetsnämnden ta ställning till det senaste förslaget som tagits fram för att lösa bostadssituationen för nyanlända. Det handlar om totalt 80 villavagnar som ska hysa omkring 200 personer under det kommande året.

Fastighetskontoret skriver att villavagnarna skulle kunna vara på plats och inflyttningsklara redan den 1 oktober, alltså bara om en månad.

LÄS OCKSÅ: Ofärdiga studentbostäder rivs – flyktingbostöder ska byggas

"Det blir ingen bra integration"

Hampus Magnusson (M), andre vice ordförande i fastighetsnämnden, är mycket kritisk till förslaget. Inte minst på grund av boendeformen som sådan.

– Vi kan inte bygga en trailerpark. Det blir ingen bra integration, säger han.

Ett annat skäl är att det kommer att kosta: 8 500 kronor per person och månad, enligt förvaltningens beräkningar.

– Det här visar återigen vilken prekär situation vi befinner oss i. Vi har inte bostäder så det räcker. Det är fullt. Vi behöver en flyktingpaus, säger Hampus Magnusson.

Staten kan tvinga kommunerna

Sedan mars i år gäller den nya bosättningslagen som innebär att staten kan tvinga kommunerna att ta emot ett visst antal nyanlända som fått uppehållstillstånd. Tidigare byggde mottagandet i kommunerna på överenskommelser med Migrationsverket.
Göteborgs stad har sedan den nya lagen instiftades jobbat med flera alternativ för att få fram nya bostäder snabbt – både för de nyanlända, men också för familjer som på grund av bostadsbristen tvingats bo på hotell eller vandrarhem.

Mest uppmärksammat har planerna på tillfälliga bostäder i stadsdelar där det idag bor få nyanlända varit. Men när det dragit ut på tiden har man tvingats gå vidare med and­ ra idéer.

S: Inte den bästa lösningen

Fastighetsnämndens ordförande Jahja Zeqiraj (S) håller med om att villavagnar på en campingplats inte är ”den bästa och mest optimala lösningen”.

– Men det är den bästa lösning vi har att ta till i dag, säger han.

Varför?

– Det har inte gått så snabbt som vi tänkt att få fram bostäder på annat sätt. Demokrati tar tid och det måste få ta tid. Det har varit mycket synpunkter på de temporära bostäderna. Den här lösningen kan vi få fram fort.

Han säger att alternativet är att fortsätta placera människor på hotell och vandrarhem – men det kostar omkring 2 000 kronor dygnet.

– Det är inte försvarbart. I relation till det är den här lösningen inte så dyr.

Kommunen ska inte betala

Jahja Zeqiraj betonar också att det inte är kommunen som ska betala de 8 500 kronor per månad som villavagnsboendet beräknas kosta. De nyanlända har själva med sig ett etableringsbidrag från staten och om det inte täcker boendekostnaden kan de få bostadsbidrag.

Hampus Magnusson (M) tycker att Göteborgs kommun borde ”skicka tillbaka frågan till staten”. Så har Malmö och Stockholm gjort, och ansökt om att undantas från bosättningslagen.

Jahja Zeqiraj (S) tror inte att det hade hjälpt Göteborgs kommun.

– Enligt de signaler jag fått kommer det inte beviljas några undantag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.