Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Någon måste ju ha ansvar"

Göteborg som varumärke står pall trots ungdomsbluffen Upp. Men stadens politiker måste ha bättre svar än "Vi hade ingen aning", när skandaler avslöjas.

Experterna är överens om att Göteborg som varumärke kommer att överleva kritiken efter GP:s avslöjanden om bluffarna kring ungdomsprojektet Upp.

Varken Eva Ossiansson, varumärkesexpert på Handelshögskolan, eller den socialdemokratiska debattören Lotta Gröning tror att Göteborgs varumärke är nedsvärtat för någon längre framtid.

- Det blir som med alla enskilda händelser, de poppar upp ett tag och kommer att finnas med på kartan över saker som inte blev riktigt bra, säger Eva Ossiansson.

Tufft

Men även om staden klarar smällen tror hon att de lokala politikerna får det tufft ett tag framöver. Både Eva Ossiansson och Lotta Gröning menar att de ansvariga politikerna måste ha något bättre att säga än "vi hade ingen aning" när skandaler som Upp-bluffen och muthärvan i Göteborg avslöjas.

- Det är svårt att säga "vi hade ingen aning". Någonstans är man ändå ansvarig när man har gett resurser till ett projekt. Om det visar sig att allt gått åt pipsvängen får man säga att man ska se över hur vi driver projekt så att en sån här sak inte ska kunna upprepas, säger Eva Ossiansson.

"Ingen bra replik"

Kommunalrådet Anneli Hulthéns kommentar till GP efter avslöjandet om Upp var att hon var "tagen på sängen". Likadant lät det när muthärvan i Göteborg avslöjades förra året. Lotta Gröning menar att svaret börjar bli uttjatat.

- Det är ingen bra replik. Varenda gång säger kommunalrådet att hon inte har en aning. Det kanske stämmer, men de måste se till att det finns ett system som gör att det inte blir så här. Det måste finnas lite etik och moral, säger Lotta Gröning.

- Jag undrar om de klarar av att stå upp en gång till och säga att de inte hade någon aning. Någon måste ju ha ansvar. Man får ju fundera över vad det är för projektledare och tjänstemän. Det måste ju vara en mentalitet att man inte har någon respekt för skattebetalarnas pengar. Det är ju inte lite pengar heller!, säger hon.

Extramöte

På måndagen blixtinkallades arbetsmarknadsutskottets ledamöter till ett extrainsatt möte om Upp-projektet. Enligt Eva Ossiansson borde politikerna ha agerat före GP:s granskning för att kunna rädda sitt anseende.

– Det är lite sent. Projektet har ju rullat ett tag nu och jag gissar att merparten av pengarna redan har använts. När man iscensätter något nytt är det viktigt att det inte blir alltför innovativt. Det är viktigt att det drivs seriöst och att man är tydlig från början med hur resurserna ska användas, säger hon.

Lotta Gröning säger att hon har svårt att förstå hur bluffen har kunnat genomföras. Hon driver själv ett EU-projekt som egen företagare och säger att kontrollen är omfattande.

- Jag blir ju chockad! Hur fan är det möjligt?! Det handlar ju om mycket pengar.

Frekvent fiffel

Samtidigt tror hon att fiffel med EU-medel förekommer överallt.

- Det verkar ju finnas en mentalitet med de här EU-pengarna, att det inte är så noga hur de används. Jag tänker på dem som står ute på någon gård och inte har råd att driva EU-projekt för att det är så mycket papper som ska fyllas i och skickas in, och så håvar kommunerna in stora pengar och har ändå ingen kontroll, säger hon.

Bild: Bild: Hasse Holmberg / SCANPIX

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.