Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Nätverk mot våld kräver satsningar i förorten

Under parollen "För trygghet och framtidstro" tågade åtskilliga hundra personer till Gustaf Adolfs Torg på måndagskvällen. Där får kommunens politiker i höst en kravlista från deltagarna.

Snart en månad har gått sedan mordet på den 27-årige lärarvikarien och fotbollsledaren i Lövgärdet. Hans familj och anhöriga deltog i tyst sorg vid manifestationen.

Under de senaste veckorna har uppemot 70 föreningar från olika delar av Göteborg samlats i ett nätverk som fördömer våldet och pekar på behovet av satsningar och investeringar i de på många sätt underfinansierade förorterna.

- Till hösten ska vi träffas igen och bli ännu mer konkreta. Sedan ska vi lämna förslag och krav till kommunpolitikerna, sa en av initiativtagarna, Karwan Faraj, som uppskattade att det var omkring 700 deltagare i tåget från Götaplatsen.

Fotbollen den största sporten

Fotbollen och övrig idrott var rejält representerad bland deltagarna.
- Fotbollen är den största idrotten i de utsatta områdena. Vi kan inte rädda alla ungdomar men tillräckligt många för att det ska fungera. Men det krävs en satsning på föreningsutveckling, sa Leif Sjöqvist, ungdomsansvarig i Hisingsbacka FC.

Proletären FF, vars motion om satsningar i förorten GP nyligen skrev om, var på plats med en stor trupp.

Det var också fyra styrelseledamöter i Göteborgs Fotbollförbund, inklusive ordförande Bert Andersson.
- Vi kommer inte att klara av att genomföra allt i motionen här och nu men vi arbetar i motionens riktning. Den reser berättigade frågeställningar men det handlar nu för oss att skaffa nya pengar och omprioritera de vi har, sa Andersson.

Krav på satsningar

På torget framträdde en rad talare med krav på satsningar och med poesi. Från båda lärarfacken hölls tal, liksom av Helga Valdemarsdottir, ordförande i Angered Boxing Club.

- Det är dags för oss i förorten att sluta vara tåliga. Vi kräver bättre skolor än i de välmående stadsdelarna. Och vi kräver lika tydliga planer för våra områden, som för centrum och evenemangsstråket, sa hon.

Katerina Petrovic, mamma till 20-årige Petar som mördades på krogen på Vårväderstorget för drygt två år sedan tackade deltagarna för att de kommit och uppmanade dem:
- Res er tillsammans med oss som upplevt livets mest skräckinjagande händelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.