Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Näsetskolan varnar för man som bjuder barn på godis

Inom loppet av en månad ska barn vid två tillfällen ha erbjudits godis av en främmande person utanför Näsetskolan i västra Göteborg. Skolan har nu skickat ut en varning till sina elevers föräldrar.
– Förra gången var det en vit bil enligt uppgift, och nu ska det ha varit en röd. Så vi kan inte säga att vi vet något om huruvida händelserna hör ihop, säger Magnus Klyver, rektor.

En elev på Näsetskolan uppgav i fredags att en man stannat med en bil och försökt bjuda barnet på godis. Rektor Magnus Klyver har nu underrättat föräldrar till barn på skolan, samt rektorer på omkringliggande förskolor och skolor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det jag fått uppgift om är att det var en ensam man i en gammal röd bil som stannade och bjöd ett barn på godis, men eleven ville inte ha godis. Då ska mannen ha frågat om barnet ville hoppa in i bilen, men det ville inte eleven, säger Magnus Klyver, rektor på Näsetskolan.

Barnet har uppgett att det rör sig om en ung man. Tidiga uppgifter under fredagen gjorde även gällande att ett annat barn skulle ha kontaktats av mannen.

– Men vi är osäkra på det nu. Men det barnet ska ha sett bilen, däremot är det oklart om de har kommunicerat.

Andra händelsen på kort tid

En liknande händelse inträffade i mitten av april då två barn på fritids på Näsetskolan ska ha blivit bjudna på godis av en främmande person i en bil. Barnen ska ha tagit emot godiset genom en nedvevad bilruta, men inget mer ska ha hänt.

Polisens pressavdelning berättade i samband med händelsen i april att man skrev en minnesanteckning den gången, men att det då inte fanns skäl att inleda någon utredning då inget egentligt brott hade begåtts.

Fredagens händelse har polisanmälts av skolan, och är alltså den andra händelsen av sitt slag inom loppet av en månad. Händelserna har också diskuterats i Facebookgruppen "Grannsamverkan på Näset", där boende i området varnar varandra för brottslighet på Näset.

– Förra gången var det en vit bil enligt uppgift, och nu ska det ha varit en röd. Så vi kan inte säga att vi vet något om huruvida händelserna hör ihop, säger Magnus Klyver.

Polisen dokumenterar händelserna

Polisens presstalesperson Ulla Brehm berättar att det i sig inte är olagligt att bjuda barn på godis, men hon uppger att polisen ändå samlar in information om det som har hänt.

– Vi gör en notering, vi dokumenterar omständigheterna och kanske samlar in ett signalement på personen i fråga och vad som har setts vid platsen. Det gör vi för att kunna ha spaningsuppslag om något brottsligt skulle inträffa i framtiden som skulle kunna stämma överens med tidigare omständigheter.

Brehm berättar fortsatt att polisen har möjlighet att öka sin synlighet i ett område om liknande händelser skulle återkomma vid en och samma plats.

– Skulle något sådant här återkomma har vi ju poliser i området som har möjlighet att åka förbi och ha lite extra tillsyn i viss uträckning. Samtidigt har vi svårt att hinna med att åtgärda och åka ut på alla brott som begås, så sådan tillsyn får bli i mån av tid. Vi försöker alltid göra det bästa av den information som kommer in till oss, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.