Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Elin Ersson under rättegången i tingsrätten i Göteborg. Hon hindrade ett plan från att lyfta för att stoppa utvisningen av en man till Afghanistan. Bild: Adam Ihse / TT

Nämndeman misstänkt för jäv – stängs av

En nämndeman kallade aktivisten Elin Ersson för brottsling i ett inlägg på Facebook innan målet avgjorts i domstol – nu meddelar Göteborgs tingsrätt att han stängs av från arbetet då han misstänks för jäv, rapporterar P4 Göteborg.

Redan ett halvår innan rättegången kallade den aktuella nämndemannen, som tillhör Sverigedemokraterna, Elin Ersson för brottsling i ett Facebookinlägg.

LÄS MER: Nämndeman i Elin Ersson-rättegången kan få sparken

Det var tidigare i veckan det blev klart att en nämndeman som dömde i rättegången där aktivisten Elin Ersson dömdes för brott mot luftfartslagen kunde riskera att bli av med sitt jobb.

Nu meddelar alltså Göteborgs tingsrätt att de stänger av mannen från arbetet.

– Jag har entledigat nämndemän förr, sa Johan Kvart, lagman vid Göteborgs tingsrätt, till Svenska Dagbladet tidigare i veckan.

Det var i slutet av juli 2018 som Elin Ersson genom att vägra att sätta sig ned stoppade utvisningen av en afghansk man eftersom planet då inte kunde lyfta från Landvetter. Hon åtalades för brott mot luftfartslagen, och dömdes sen till böter.

LÄS MER: Elin Ersson begär ny rättegång

LÄS MER: Elin, 21, försökte stoppa utvisning – åtalas

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.