Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Elin Ersson under rättegången i Göteborgs tingsrätt. Bild: Adam Ihse/TT

Nämndeman i Elin Ersson-rättegången sparkas

Elin Ersson dömdes för att ha vägrat sätta sig ner på ett flyg för att stoppa en utvisning. Men kort därefter misstänktes en nämndeman för partiskhet efter en kommentar på sociala medier. Nu sparkas nämndemannen.

Göteborgs tingsrätt meddelar att en nämndeman vid den uppmärksammade rättegången mot Elin Ersson får sparken från sitt uppdrag vid domstolen.

"Nämndemannen har agerat mycket omdömeslöst och opassande. Den omständigheten att han påstår sig inte minnas sin kommentar till nyhetsartikeln när han dömde i målet förändrar inte detta", säger tingsrättens lagman Johan Kvart i ett pressmeddelande.

Livesände i sociala medier

Det hela började med att Elin Ersson temporärt stoppade en utvisning till Afghanistan genom att fortsätta stå upp på flygplanet som skulle lyfta från Landvetter.

Hon livesände händelsen på Facebook 23 juli.

Den ursprungliga planen var att stoppa utvisningen av en minderårig pojke, men som visade sig inte vara ombord på flyget. Istället fanns där en afghansk man i 50-årsåldern. Elin Ersson bestämde sig då för att utföra aktionen ändå.

I februari dömdes hon för brott mot luftfartslagen och en påföljd bestående av 60 dagsböter a 50 kronor, sammanlagt 3 000 kronor.

Läs mer: Elin Ersson, 21, stoppade utvisning – nu kommer domen

Kallade Ersson för brottsling innan rättegången

Men historien tog inte slut där. Snart framkom det, först i SvD, att en av nämndemännen i målet hade kommenterat fallet på Facebook, över sex månader innan huvudförhandlingarna:

"I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman o Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar", skrev personen i en kommentar.

Läs mer: Kallade Ersson för brottsling – dömde i rättegången

Personen stängdes i mars av från sitt arbete i tingsrätten.

Hovrätten undanröjde domen

Nämndemannen misstänktes, på grund av kommentaren, för jäv (partiskhet) och Elin Ersson med advokat begärde att rättegången skulle tas om. I slutet av mars undanröjde Hovrätten för Västra Sverige Erssons dom och meddelade att rättegången kommer att tas om i tingsrätten, med anledning av nämndemannens tidigare Facebook-kommentar.

Tomas Fridh, Elin Erssons advokat, skrev då till GP:

"Hovrättens avgörande är inte överraskande.

Efter de uttalanden nämndemannen gjort på sociala medier saknades det möjlighet för honom att uppfattas som opartisk.

Det är också viktigt att hovrätten upprätthåller höga krav på opartiskhet i rätten, även i mål som väckt stor uppmärksamhet hos allmänheten innan de kommer upp till rättslig prövning.

Självklart ska min huvudman frias helt vid tingsrättens kommande prövning."

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.