Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Aktivisten Elin Ersson dömdes vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen. Bild: Adam Ihse / TT
Aktivisten Elin Ersson dömdes vid Göteborgs tingsrätt för brott mot luftfartslagen. Bild: Adam Ihse / TT

Nämndeman i Elin Ersson-rättegången kan få sparken

Göteborgs tingsrätt inleder nu en granskning som kan leda till att en av nämndemännen i rättegången mot Elin Ersson kan få sparken, skriver Svenska Dagbladet.

En nämndeman som dömde i rättegången där aktivisten Elin Ersson dömdes för brott mot luftfartslagen kan riskera att bli av med sitt jobb.

– Jag har entledigat nämndemän förr, säger Johan Kvart, lagman vid Göteborgs tingsrätt, till Svenska Dagbladet.

Potentiell jävsituation

Det hela handlar alltså om att en av nämndemännen, som representerar Sverigedemokraterna, i en kommentar på Facebook, redan över ett halvt år innan rättegången, kallat Elin Ersson för brottsling.

"”I media hyllas hon av batikhäxorna Ernman o Ramberg. Det är mycket allvarligt när advokater stöder brottslingar", skrev personen i kommentaren.

Nämndemannen kommenterade händelsen sommaren 2018 när Elin Ersson försökte stoppa ett flygplan får från att lyfta. På flygplanet satt en man som skulle utvisas till Afghanistan.

Inleder granskning

Kommentaren i sig kan innebära en potentiell jävsituation för den berörda nämndemannen. Johan Kvart kommer nu att granska händelsen för utreda huruvida något har begåtts.

– Min bedömning är att jag snabbt måste träffa nämndemannen och höra hans version av vad som inträffat. Efter det får jag fatta ett beslut, säger han till Svenska Dagbladet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.