Ljudet ska bland annat ha hörts vid Wieselgrensplatsen i Göteborg. Arkivbild.
Ljudet ska bland annat ha hörts vid Wieselgrensplatsen i Göteborg. Arkivbild. Bild: Sara Johari

Mystiskt ljud gäckar Hisingsborna

Flera göteborgare på Hisingen reagerade under natten till torsdag på ett högt ljud som återkom med jämna mellanrum. På sociala medier beskrivs ljudet som att någon pålar i marken vid en byggarbetsplats. Men när GP ringer runt och kollar med byggena i området, är det ingen som känner till att det arbetats så sent.
– Det var ett förfärligt oväsen, säger en av de göteborgare som tipsade GP om ljudet.

ANNONS
|

Ljud från olika bostadsbyggen i Göteborg är numera huvudregel snarare än undantag och något göteborgarna fått lära sig att leva med. Men under onsdagen inträffade något som ändå fick människor att reagera.

Efter klockan 22 på onsdagskvällen var det många Hisingsbor som märkte av ett återkommande smällande ljud. Ljudet liknar det som sker vid pålning vid en byggarbetsplats och flera reaktioner kom på sociala medier över det sena byggarbetandet.

”Tillåtet?”

– Det var ett förfärligt oväsen vid halv två på natten. Kan det verkligen vara tillåtet, undrar en av de som uppmärksammat GP om oljudet.

Men det har varit klurigt för Hisingsborna att peka ut exakt var ljudet kommer ifrån. I Facebookgruppen ”Vad händer på Hisingen?” spekuleras det om det kan vara rivningen av Götaälvbron eller om det är byggena vid Lindholmen som är ljudboven.

ANNONS

När GP ringer upp kommunen finns inget svar på frågan om var ljudet kommer ifrån.

– Jag ser här att vi fått in tre klagomål från medborgare. Två utav dem hörde det från Wieselgrensplatsen och en från Selma Lagerlöfs torg, säger Camilla Skarp Lind vid Miljöförvaltningen vid Göteborgs stad.

Stadsbyggnadskontoret och Trafikkontoret kontaktades också med de hade ingen vetskap om vilka byggarbetsplatser ljudet kan komma ifrån.

Video: Dijana Koturanovic, som hörde ljudet från närheten av Vågmästareplatsen.

Varken Karlatorn eller bro

I stället kontaktar GP Skanska som är entreprenör för flera byggen på Hisingen, bland annat rivningen av Götaälvbron och arbetet vid tågbanan ut mot Göteborgs hamn.

– Inga av de projekten ska ha haft aktivitet på platsen vid tillfället som kan låta så mycket, säger Olof Rundgren, kommunikatör vid Skanska Sverige.

Han kollade också upp om det kunde röra sig om arbetet vid spårvagnsdepån på Ringön, men där var pålningsarbetet redan klart sedan en tid tillbaka.

En annan misstänkt kunde vara arbetet vid Lindholmen där Serneke arbetar med Karlastaden. Där byggs bland annat Karlatornet som ska bli Nordens högsta byggnad.

– Jag har pratat med projektets ledning. Det fanns inget moment som gjordes som skulle kunna orsaka det buller som hördes då, säger Johan Live, presschef vid Serneke Group.

ANNONS

Vet du mer? Har du tips om var ljudet kan komma ifrån? Tipsa GP på tipsa@gp.se.

LÄS MER:Sista biten av Götaälvbron rivs – E45 stängs

LÄS MER:Se 80 meter höga ljuspelarna – inviger bygget av nytt höghus

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS