Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/8

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Mystiska dykningar i Göteborgs hamn

Polisen har under tisdagen genomfört ett antal dykningar i vattnet vid Eriksberg, vilket flera göteborgare kan vittna om. Men exakt vad polisen gjorde på platsen är ett mysterium. – Det är en del av vår planering inför kommenderingen i samband med EU-toppmötet. Det är en del av de säkerhetshöjande åtgärder som vi gör, säger Camilla Fogelhamre, kommunikatör vid polisen i region Väst.

Vid 13.30-tiden under tisdagen kunde en stridsbåt med polisetikett synas i vattnet vid Eriksberg. I polismarkerade gummibåtar satt dykare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är en del av vår planering inför kommenderingen i samband med EU-toppmötet. Det är en del av de säkerhetshöjande åtgärder som vi gör, säger Camilla Fogelhamre, kommunikatör vid polisen i region Väst.

Sekretess är viktigt

Men närmre än så vill man inte gå in på saken. Camilla Fogelhamre berättar att polisen just nu genomför säkerhetsåtgärder på flera sätt inför EU-toppmötet. Dykningen är en av dem.

– Det är för att toppmötet ska kunna ske på ett säkert sätt och att de personer som deltar i toppmötet ska kunna tryggas, säger Camilla Fogelhamre.

Sekretessen är en del av säkerheten, menar hon. 

Vad är det ni gör konkret?

– Just eftersom det är säkerhetsåtgärder håller vi det för oss själva, säger Camilla Fogelhamre.

Varför använder ni en stridsbåt?

– Vi samverkar med olika myndigheter och vi använder de delar vi behöver, men vi går inte specifikt in på vilken samverkan vi har.

Tusentals poliser

Under EU-toppmötet kommer mellan 4 000 och 5 000 poliser att vara närvarande, inklusive Säpo. Det är en siffra som polisledningen normalt sett inte kommenterar.

– Jag vill absolut inte underskatta risken för kravaller men vi har inga indikationer, inga underrättelser, om att större opinionsyttringar skulle planeras. Vi är samtidigt medvetna om att saker och ting kan förändras snabbt. Titta bara på utvecklingen i Katalonien, sade Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg, tidigare till GP.

LÄS ÄVEN: Polischefens varning – då blir det kaos i Göteborg

Polisens ambition är i första hand inte att undvika bråk på gatan, utan att främst förhindra attacker mot de 28 gästande regeringschefer och ett antal EU-politiker.

– De poliser som ska arbeta med eventuella protester ute på stan är ungefär lika många som vi hade inkallade under NMR-marschen. Men då utgör den gruppen ändå inte ens hälften av det totala antalet personer som ingår i kommenderingen, konstaterade Erik Nord.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.