Mystisk smäll i Göteborg – stort polispådrag

Flera personer ringde polisen efter att ha hört en hög explosion i området kring Lundby gamla kyrka under söndagen. Flera poliser och en hundpatrull sökte efter källan till smällen – delvis på grund av fjolårets händelser i trakten.
– Den var så stark att hjärtat kom i otakt, det var en fruktansvärt smäll, säger ett vittne till GP

ANNONS
|

Det var strax efter klockan 17 som polisen fick flera larm om en smäll i området kring Lundby gamla kyrka. Inringarna beskrev den som en hög explosion, men ingen kunde beskriva varifrån smällen kom, förklarar Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

– Det är ganska uppenbart att något har smällt väldigt högt. Man har nästan uppfattat det som en explosion. Det är ett ganska intressant område för oss efter den senaste tidens händelser, säger Morten Gunneng.

LÄS MER: Explosion vid flerfamiljshus

"Någon kan vara skadad"

Larmen kommer från samma område där en handgranat kastades den 3 december mot ett flerfamiljshus, där anhöriga till en känd gängmedlem bodde.

ANNONS

Kort därefter hittades ett misstänkt farligt föremål, vilket visade sig vara en handgranat, vid en bil tillhörande en man i Kville som kan kopplas till gängkriminalitet.

På grund av de tidigare händelserna tar polisen händelsen på stort allvar.

– När det händer sådant här kollar vi upp det väldigt noga, för ibland kan det vara skarpt och något kan vara skadad, säger Morten Gunneng.

Fyra polisenheter plus en hund var på plats i Lundby och försökte ta reda på vad som orsakat smällen. Under en lång tid lyckades man inte hitta något.

– Det är inte säkert att vi kommer göra det heller. Det finns ganska kraftiga bangers som smäller högt som tusan. Vi har sökt av området ganska noggrant, säger Morten Gunneng.

Ett vittne, som bor i området, berättar för GP om smällen:

– Den var så stark att hjärtat kom i otakt, det var en fruktansvärt smäll.

Hittade en hylsa

Vid 18-tiden meddelade polisen att man började avveckla sig från platsen. Man hade då sökt igenom ett närliggande parkeringshus, där ljudet av en eventuell smäll kan förstärkas kraftigt.

– Vi har kollat parkeringen vid kyrkan och i stort sett hela området utan att ha hittat någonting.

Hur polisen kommer att rubricera händelsen är osäkert, berättar Morten Gunneng. Senare under kvällen får GP ett läsartips om att polisen hade hittat någon form av hembygd rörbomb, men detta avfärdar polisen.

ANNONS

– Det var såhär att när vi höll på att leta så hittade de ett rör, men det avfärdades. Det var en gammal nödraket och man kunde dra slutsatsen att den inte hade med saken att göra. Den hade nog legat ett tag så man kunde med ganska stor säkerhet säga att den inte hade med saken att göra, säger Morten Gunneng.

Det är i skrivande stund fortfarande oklart vad det var som small i området omkring Lundby gamla kyrka under söndagen. Ett vittne berättar för GP att ytterligare en liknande smäll hördes kort efter den första – men det är inget polisen kan bekräfta.

ANNONS