Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jeannette Olsson, brevbärare i Angered.

Mystisk posttjuv härjar i Hjällbo

Medan brevbäraren delar ut post i höghusen på Skolspåret i Hjällbo stjäl en fräck tjuv räkningsbuntar och privata brev.

Klockan är strax före ett på eftermiddagen och brevbäraren Jeanette Olsson svänger upp med sin gula postmoped vid höghusen på Skolspåret.

Hon har delat ut post i Angered i sex år och har precis påbörjat sin eftermiddagstur. Hon ställer mopeden utanför porten och tar hissen högst upp i huset, sedan springer hon i trapporna ned.

Sju våningar och åtta brevinkast på varje plan. Det tar ungefär tio minuter.

När hon kommer ner är det sällan mopeden står kvar precis som hon lämnade den.

Jeanette Olsson brukar ha med sig en coca-cola i framfacket på mopeden när hon är ute och jobbar.

- När man kommer ner efter att ha delat ut post här är den alltid borta, det händer nästan varje dag, säger hon.

 

"Hela buntar med post försvinner"

Andra gånger har någon flyttat på hennes hjälm eller varit på mopedens backspegel. Jeanette kan inte minnas att hon har blivit av med post under sina pass. Men enligt Posten förekommer det allt för ofta att försändelser försvinner just på rundorna vid Sandspåret och Skolspåret.

- Det är ett problem. Hela buntar med post försvinner medan brevbäraren befinner sig i trappuppgången och delar ut posten. Troligtvis handlar det om pojkstreck, det finns inget värde i försändelserna, säger Peter Johansson, distriktschef på Posten.

Men i dag får Jeanettes moped stå orörd. Den senaste tiden - sedan vädret blev sämre - har det varit lite lugnare.

Om den mystiska posttjuven orsakar förtret bland brevbärarna ställer den försvunna posten till det än värre för de boende som gång på gång blivit utan privata brev, kallelser från sjukvården och räkningar.

En man berättar att han missat flera brev från sjukhuset som uppmanat honom att komma in för att göra tester.

- Nu brukar jag ringa sjukhuset med jämna mellanrum i stället och fråga om det har skickat något. Det går ju inte att lita på att det har kommit fram, säger han.

En annan person berättar att han är egenföretagare och flera gånger fått tillsägelser från Skatteverket för att han inte skickat tillbaka månadens momsredovisning i tid. Några av hans räkningar har gått så långt som till Kronofogden för att de inte blivit betalda i tid.

- Jag fick ringa och förklara vad som hänt. Som tur var trodde de på mig, säger han.

 

Förekommer över hela stan

Det är inte bara i Hjällbo som post försvinner. Stölderna förekommer över hela stan. Men det vill Posten helst inte prata om. När GP kontaktar Postens presstjänst för att få veta hur vanligt det är att post blir stulen meddelar man att det är hemligt.

Men enligt statistik som polisen tagit fram för GP:s räkning gjorde Posten elva polisanmälningar om stölder i Göteborg bara under de tre sommarmånaderna i år.

Det gäller både post som blivit stulen från brevbärares mopeder, men också hela fordon som stulits.

Henrik Brättemark, regionchef på Posten, vill inte kommentera hur han ser på polisens siffror.

- Varje försändelse ska fram. Men jag kommenterar inte om det är mycket eller lite. Vi jobbar förebyggande och följer de program för säkerhet vi har. Det är naturligtvis allvarligt att post blir stulen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.