Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Myndigheterna skyller på varandra"

Politikerna tar inte sitt ansvar för att lösa hemlösheten bland barnfamiljer. Det anser Hans Swärd, professor i socialt arbete vid Lunds universitet.
Han har intervjuat barn i hemlösa familjer och skrivit boken Barn utan hem. Utan fast bostad är det svårt att leva ett gott liv, säger han, men anser inte att makthavarna gör vad de kan för att lösa krisen.
- Jag tycker att myndigheterna skyller på varandra. Det är klart att politikerna har ett stort ansvar. Familjer ska inte behöva bo på hotell och vandrarhem.
Bland det värsta för en hemlös familj är att vara inneboende, säger Hans Swärd.
- De får bo på nåder. Barnen kan inte ha sina leksaker framme och känner ingen trygghet i sitt boende. Det är en väldigt svår situation. Många av familjerna har också besvärliga bakgrunder med krigsupplevelser. Framförallt har vi som forskat i detta märkt en maktlöshet bland familjerna - att inte kunna styra sin situation. Det tror jag är svårt att föreställa sig om man själv är en person som har den möjligheten.
Vad får hemlösheten bland familjer för konsekvenser?
- I Sverige är detta ett ganska nytt problem. Det är inte klart vilka långsiktiga konsekvenser det får. Men i amerikansk forskning har man bland annat sett att barnen blir sjukare än andra och att det går sämre för dem i skolan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.