Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Mycket internationellt vid Prides invigning

Med dans, musik och ett tydligt internationellt perspektiv invigdes West Pride-festivalen i Regnbågsparken, till vardags Bältespännarparken.

Regnet upphörde och solen stack fram just som ordförande Tasso Stafilidis hälsade välkommen till den elfte festivalen i Göteborg. Han utlovade fest fram till och med söndag, kompletterat med fokus på rätten för alla att vara kär i vem den vill, och vara den man är.

Efter hiphopparen Cameron Jai var Lena Bergström från "Stolta föräldrar i Göteborg" först på scenen.
- Vi har bildat ett europeiskt föräldranätverk och bjudit in 14 föräldrar från Ryssland och Vitryssland. De landar i morgon och kommer få ta del av ett intressant program, sa Lena Bergström.

Festivalens invigningstalare var Edwin Sikot, präst från Kenya som flydde till Uganda och därifrån kom till Sverige i fjol som kvotflykting.

I hemlandet var Edwin Sikot präst i den lutheranska kyrkan.
- När jag kom ut blev jag kallad "demon" i min kyrka. Folk vägrade prata med mig och jag blev utesluten.

Efter att han gift sig med en man blev han dömd till, och avtjänade, ett sju-årigt fängelsestraff, anklagad för "oanständig handling". Han flydde till Uganda där han dömdes till 37 års fängelse, men lyckades bli fri efter åtta månader.

- Ja, jag skulle säga att det som hänt mig är typiskt för de kristna kyrkorna i Afrika. Deras syn är att homosexualitet är emot Guds lag. De anser att vi ska förgöras.

Erfarenheterna har dock inte gjort att Sikot vänt sig från religionen. Han bor i Hudiksvall och är aktiv i Svenska kyrkan.
- Här känner jag mig accepterad. I Afrika riktade polisen sina vapen mot mig. Här går de omkring och skyddar festivalen. Det är fantastiskt. Men låt oss inte glömma våra vänner i Afrika som lever ett plågsamt liv, sa Edwin Sikot.

Under invigningen delades de första priserna ut till Kaj Heinos minne. Han var med och startade West Pride och var i många år ordförande för RFSL. Pristagare blev hbtq-aktivisten Pia Emanuelsson, Ardeshir Bibakabadi och den förening han startade i Göteborg 2004: Homan.

Föreningen vänder sig till homosexuella, bisexuella och transpersoner som invandrat till Sverige.
- Ett 50-tal personer kommer till vår lokal varje vecka. Eftersom jag är ordförande och muslim så är många av dem muslimer, de är nog 80 procent.

Ardeshir Bibakabadi levde ett antal år med en kvinna och kom ut som homosexuell 1994. När han berättade på sin arbetsplats några år senare möttes han av hot och hat. På ett sjukhus i Göteborg.

Som ordförande för Homan har Ardeshir varit ute i Göteborgs skolor.
- Personalen på förortsskolorna hukar för homofobin. Jag har fått höra att jag inte ska prata om den, för att eleverna blir provocerade. I stället vill de att jag ska prata om integration. Det är ett jätteproblem, säger Ardeshir Bibakabadi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.