Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dr. Ralf Kleindiek, statssekreterare hos Tyskland minister för familjefrågor, Frankrikes jämställdhetsminister Marlène Schiappa, Sveriges jämställdhetsminister Åsa Regnér och Estlands arbetsmarknads- och hälsominister Jevgeni Ossinovski på presskonferens i Gothia inför EU-toppmötet.

Mycket att vinna på ökad jämställdhet

Om kvinnor skulle arbeta i lika hög grad som män skulle EU få ny arbetskraft motsvarande ett helt Tyskland. Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) hoppas att det argumentet ska föra frågan framåt på nästa veckas toppmöte.

På onsdagen samlade Åsa Regnér kollegor från ett par andra europeiska länder i Göteborg för att de skulle få en chans att prata ihop sig inför toppmötet i nästa vecka.
Synen på jämställdhetsfrågorna skiljer sig åt ganska mycket i de olika länderna. Samma sak gäller hur långt man kommit.
För tre veckor sedan presenterades en ny jämställdhetsbarometer av Europeiska jämställdhetsinstitutet, EIGE. Rubriken för rapporten är att det går framåt i snigelfart – och det är ingen överdrift. I några EU-länder har jämställdheten mellan könen – som mäts i bland annat deltagande i arbetslivet, ekonomiskt makt och politiskt inflytande – till och med minskat.

Negativ aha-upplevelse

– Det var något av en negativ aha-upplevelse i rummet när resultatet presenterades. Man tog det lite som ett "oj", berättar Åsa Regnér.
Ett av måtten som handlar om i vilken utsträckning kvinnor arbetar, ställt i relation till männen. Medan det är drygt 95 procent i Sverige som toppar listan, är det under 70 procent i länder som Italien och Malta. Snittet i de 28 EU-länderna är 80 procent.
– Om kvinnor skulle arbeta i samma utsträckning som män skulle det innebära att ett nytt Tyskland skulle gå in i EU. Så det är en enorm möjlighet. Inte minst som kvinnor är mer välutbildade och i vissa länder till och med mycket mer välutbildade än män, säger Åsa Regnér.

LÄS ÄVEN: De kommer på toppmötet

En fråga som kan komma bort

Att gruppen har ett eget förmöte beror bland annat på att jämställdhetsministrarna inte har något gemensamt forum i Bryssel där de har sina rådslag. De måste helt enkelt bygga upp ett eget nätverk. Jämställdhetsfrågor har en tendens att hamna vid sidan av, konstaterade Estlands arbetsmarknads- och hälsominister Jevgeni Ossinovski på gårdagens presskonferens.
Å andra sidan menar Åsa Regnér att det finns ett bra läge att lyfta jämställdhetsfrågan just nu.
– Vi pratade om metoo-kampanjen. Den har ju varit stor i alla europeiska länder och även om den fått lite olika mottagande – i en del länder har kvinnors vittnesmål viftats bort på ett annat sätt än här i Sverige – så tolkar vi det som att kvinnor runtom i Europa efterfråga resultat från oss.
Ett annat skäl är krasst ekonomiska.
– Med så stora demografiska utmaningar vi har – alla vet att det behövs mer arbetskraft – då måste man se till att kvinnor kommer fram på ett annat sätt. EU blir inte legitimt om man inte tar sig an de frågorna. Så det finns momentum av olika skäl. Det finns en insikt av att det här inte är bra, när vissa länder till och med går tillbaka. Det är allvarligt.

Stora skillnader

Rapporten visar på enorma skillnader mellan EU-länderna. Varför ser det ut så?
– I de nordiska länderna införde vi ett stort antal reformer på 1970-talet, som särbeskattning och utbyggnad av barnomsorg, så politikern har ett stort ansvar. Men när man lägger förslag som bidrar till jämställdhet så förändrar man samhället. Det vill inte alla.
Frankrikes jämställdhetsminister Marlène Schiappa menar att det också handlar om kulturella skillnader, som är svåra att komma åt med lagstiftning. Som vi berättade i gårdagens GP har hon jobbat mycket med frågan om ett mer jämställd uttag av föräldraförsäkringen, där hon ser Sverige som en förebild. 
– Vi har samma lag i Frankrike. Men ingen bryr sig, sa hon på presskonferensen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.