Mutade trafikinspektör - åtalas

ANNONS
|

Nu åtalas inspektörens 37-årige bekant för att ha förmedlat de riggade uppkörningarna.

Trafikinspektören från Västsverige dömdes nyligen i hovrätten till fängelse för mutbrott.

Hennes manlige bekante, som nu åtalas för bestickning, misstänks ha varit den som riggat uppkörningarna.

–Han har sagt till sina vänner att han kan fixa körkort. Sedan har han och inspektören sett till att det varit hon som suttit i bilen och då gett uppkörarna godkänt, säger statsåklagare Nils-Eric Schultz.

Flera är förare som vid tidigare uppkörningar uppträtt mycket osäkert och inte följt trafikregler.

Kuggats sju gånger

Ett av fallen gäller en person som kuggats sju gånger på mindre än ett år, och där inspektörerna enligt noteringar tvingats ingripa både muntligt och fysiskt.

ANNONS

37-åringens namn dök tidigt upp i mutbrottsutredningen kring trafikinspektören, men eftersom han befunnit sig utomlands åtalas han först nu.

–Trots att brotten begicks 2004–05 anser jag att bevisläget är gott, säger Nils-Eric Schultz.

Ytterligare tre män ska på liknande sätt ha förmedlat pengar till samma körkortsinspektör. De har dömts till mellan sex och tio månaders fängelse.

Sammanlagt säger sig trafikinspektören ha tagit emot 5 000-8 000 kronor vardera från 34 personer som då fått sina uppkörningar godkända.

Enligt åklagaren kan det dock handla om ett 70-tal personer som kan ha mutat sig till sina körkort.

Vad som händer med de mutande körkortsinnehavarna är oklart, trots att det gått flera år sedan de fick sina körkort.

–Vi måste avvakta att domen i hovrätten vinner laga kraft. Sedan får vi utreda och se vilka som är inblandade. Innan utredningen är klar kan vi inte svara på vad som händer, säger Thomas Eriksson, ställföreträdande chef på Transportstyrelsen.

I ett liknande fall i Stockholmsområdet för snart 15 år sedan fick körkortsinnehavarna göra om förarprovet för en annan inspektör.

37-åringen nekar till brott och menar att han tagit emot pengar från sina bekanta, men att han spelat upp dem på kasinot. Rättegången mot honom inleds 6 oktober.

ANNONS
ANNONS