Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Musbutiker har öppnat i Haga

Tre butiker i musformat har öppnat på Kaponjärgatan i Haga. Fenomenet med musbutiker har spridit sig från Malmö, till Borås och nu även till Göteborg. Men nu med en ny mystisk skapare.

På Kapnjärgatan, vid korsningen till Haga Nygata, har stadens möss fått tre pyttesmå butiker att shoppa loss i, vilket Göteborg Direkt var först med att rapportera om. En skobutik som har skyltar där det står "Stängt" och "Kommer strax" på dörren dök upp under torsdagen. Dagen efter fanns där även ett konstgalleri med namnet "Lindis" och en mc-butik där man ser en motorcykel och hjul genom skyltfönstret. Annette Vejen Tellevi  är en av dem som har upptäckt de nya butikerna.

– De är väldigt roliga, jättefina. Jag tittade på dem i dag och då var det många som böjde sig ner för att titta på dem och ta foton, säger Annette Vejen Tellevi.

Det är inte första gången som vi ser miniatyrbutiker av detta slag i Sverige. Malmös möss var först ut med att få butiker och restauranger i slutet av förra året. Näst på tur var Borås där en tygaffär och en antikhandel öppnade i början av september i år, vilket GP rapporterade om. Bakom muskonstverken i båda städerna står konstkollektivet Anonymouse.

LÄS MER: En korvkiosk i musformat hittad i Skara.

Mysterium vem som är konstnären 

Men butikerna i Haga har inte samma skapare. I ett mejl till GP kommenterar Anonymouse musbutikerna i Haga.

"Vi är helt oskyldiga den här gången. Men vi tycker att det är superroligt. Det måste vara en mus från västkusten som tagit saken i egna tassar", skriver Anonymouse till GP.

Annette Vejen Tellevi misstänkte också att det var en annan konstnär denna gång. 

– Jag har sett bilder på musbutikerna i Malmö men jag tror inte att det är samma personer som har skapat dem i Haga. Det har inte samma detaljer. Men de som har gjort butikerna har nog inspirerats av de i Malmö, säger Annette Vejen Tellevi.

Vem som ligger bakom konstverken har hon dessvärre ingen aning om. 

– Jag vet inte vem som har skapat dem. Vi har inte sett någon person göra dem, utan de dök bara upp, säger Annette Vejen Tellevi. 

När muskvarteret först kom till Malmö fick det en stor medial uppmärksamhet, både i Sverige och i utlandet. Bland andra brittiska BBC, Huffington Post och Metro skrev om det.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.