"Mur" av kontor ska rädda billigt boende

Räddningen för de billiga lägenheterna i de förfallna landshövdingehusen på Gårda kan bli att bygga ett flera kvarter långt kontorshus längs motorvägen.

ANNONS
|

Försöken att rädda två av de sista gamla arbetarkvarteren med sammanlagt drygt hundra billiga smålägenheter tätt inpå E6:an genom Göteborg är på väg att ta ytterligare ett viktigt steg.

Enligt Ulf Kamne (MP), ordförande i byggnadsnämnden, finns det en politisk majoritet för att låta fastighetsbolaget Botrygg försöka att renovera bostadskvarteren "varsamt" i utbyte mot att företaget samtidigt får bygga kontor på den smala remsan mark mellan husen och motorvägen.

– Byggnaden blir en lång skärm, en mur, som skyddar mot buller och dålig luft från motorvägen, säger Ulf Kamne som på torsdagen presenterade förslaget.

Det är kommunen själv som äger dessa kvarter mellan genomfartsgatan Fabriksgatan och E6:an. För att öka de ekonomiska förutsättningarna att renovera de två kvarteren utan att behöva höja dagens låga hyror med mer än 500 kronor i månaden, kan Botrygg få bygga nytt också i ett tredje kvarter. Det gäller kvarteret norrut, där Klätterfabriken håller till i det ena av två gamla stenhus längs Fabriksgatan. På baksidan, mot motorvägen, är det i dag p-platser.

ANNONS

Tanken är att kontorshuset, som också kan få innehålla ett hotell, ska sträcka sig hela vägen längs dessa tre kvarter. Byggnaden behöver vara minst fyra-fem våningar hög för att dämpa bullret och minska halten av luftföroreningar vid landshövdingehusen.

Dessutom föreslås Botrygg få bygga nytt också i en liten obebyggd lucka längs Fabriksgatan bredvid Klätterfabriken.

– Där får de i så fall bygga bostäder om de vill men detta är inget krav, säger Ulf Kamne (MP).

Filip Laurits har bott sju år i ett av gamla husen och är ordförande i Gårda boendeförening som länge kämpat för att kvarteren ska renoveras i stället för att rivas.

– Vi är försiktigt positiva till förslaget. Men vi vet att det kommer att ta tid att genomföra, eftersom det också krävs en ändring av detaljplanen. Länge hette det ju att det i stället skulle bli p-hus och p-platser för Mässan och Evenemangsstråket här. Nu måste detaljplanen ändras till bostäder, säger Filip Laurits.

Han påpekar att denna väntan innebär att de redan illa medfarna husen riskerar att hinna förfalla ytterligare, innan byggnadsnämnden kan klartecken till att både bygga nya kontorshus och renovera de gamla hyreshusen.

Ulf Kamne (MP) svarar:

ANNONS

– Nu när det står klart att husen ska stå kvar istället för att rivas är det ju också lättare att motivera till exempel akuta reparationer i väntan på den planerade renoveringen.

FAKTA: MER OM HUSEN

  1. Landshövdingehusen på södra Gårda är de sista av dearbetarbostäder som en gång dominerade hela stadsdelen.
  2. I slutet av 1970-talet köpte Göteborgs kommun in två av kvarteren när E6 skulle byggas ut till motorväg. Delar av kvarteren revs men andra står kvar - svårt störda av bullret och luftföroreningarna från trafiken.
  3. I många år har en majoritet av politikerna och tjänstemännen i kommunen ansett att marken kunde komma att behövas för att bygga p-hus för besökare till Svenska Mässan och Evenemangsstråket. Lika länge har hyresgäster i de sammanlagt drygt hundra billiga men också dåligt underhållna smålägenheterna vid Fabriksgatan kämpat emot.
  4. 2014 beslutade fastighetsnämnden, som förvaltar landshövdingehusen, att de istället ska kunna få stå kvar och renoveras varsamt.
ANNONS