Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

MS-sjuke Kenneth fick sin operation inställd

Under onsdagen var det tänkt att Kenneth Carlsson skulle få operera sin armhåla. Men väl på plats sköts operationen upp för att sedan ställas in.

– Klart att man blir paff, säger han.

Kenneth Carlsson har MS och sitter i rullstol. Under onsdagen var det tänkt att han skulle få operera en talgkörtel, som ofta blir inflammerad och som blivit till ett sår i armhålan. Ett par gångar har han blivit inlagd för besvären, som innebär att armhålan svullnar upp och blir stor som en tennisboll. Såret behöver dessutom läggas om regelbundet. 

Han kom till Sahlgrenska klockan på sju morgonen, två timmar senare var det tänkt att operationen skulle ske. Då fick han veta att det i stället skulle bli klockan 14. Men nästa besked blev i stället att hela operationen ställdes in och Kenneth fick åka hem till Torslanda igen.

– Jag har väntat på den operationen hur länge som helst. Jag hade redan fått mitt rum när de kom och sa att "nej, det blir ingen operation", säger han.

Eftersom Kenneth sitter i rullstol innebär förberedelserna för en operation en ganska stor apparat med många inblandade. För att minska risken för infektioner så var Kenneth Carlsson tvungen att tvätta sig med Hibiscrub, en bakteriedödande tvål som minskar mängden bakterier. Till sin hjälp har han fått hemsjukvård som kommit och hjälpt honom duscha och förbereda inför operationen.

– Det är ju ganska mycket pengar som går. De har varit här och tvättat mig morgon, middag och kväll. Dessutom hade jag beställt färdtjänst för att ta mig dit i tid. 

När operationen väl kommer att bli av vet inte Kenneth Carlsson i dagsläget. Det enda besked han fick på sjukhuset var att de skulle höra av sig med en ny tid.

– Det är klart att jag önskat att de kunde ha genomfört det hela. Jag har gått och tänkt på den här operationen. Det hade varit skönt att få det gjort och kunna fokusera på att bli bra i armen istället. Det är mycket tid som går åt till att vänta, säger han.

Hur reagerade du när du fick beskedet på sjukhuset?
– Det är klart att jag blev besviken. Men det finns i alla fall en sak som är positivt. Jag hade tagit med min surfplatta och fixat kanaler så att jag skulle kunna se hockeyn. Men nu kan jag se den avgörande matchen mellan Frölunda och Skellefteå på tv:n istället, säger han.

Bakgrunden är den ansträngda situationen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Cirka 100 inbokade operationer skjuts på framtiden för att sjukhuset ska kunna prioritera de svårast sjuka och patienter med cancersjukdomar. Bakgrunden är bland annat för få läkare och sjuksköterskor.

– Jag förstår att det är dåligt med personal men då får man väl anställa fler, säger Kenneth Carlsson.

Under onsdagen hörde flera av sig till GP med liknande erfarenheter. En man berättar att han låg i sjukhussängen, med elektroder fastsatta på kroppen, och väntade på att bli inkörd till operationssalen. Då kom läkaren och förklarade att han inte kunde arbeta över den dagen. I stället fick mannen åka hem och väntar nu på att få en ny tid för att operera sitt ben.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.