Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Karin Pleijel (MP), kommunalråd och ordförande i utbildningsnämnden. Bild: Jonas Lindstedt

MP vill locka lärare med minskad undervisningstid

För att locka personal till utsatta skolor ska lärarnas undervisningstid kortas med en timme varje dag. Istället ska de kunna fokusera på att utveckla sitt arbete, forska eller rent av vara lediga. Det föreslår Miljöpartiet i Göteborg.
– Man ska hålla för ett helt arbetsliv, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

Bara dagar före valet kommer Miljöpartiet med ett nytt vallöfte. Idén är en satsning på skolor i socioekonomiskt utsatta områden.

Kommunalrådet Karin Pleijel (MP) menar att det i dag finns ett mönster där skolor i välmående områden får fler sökande per lärartjänst än de i utsatta områden och att utsatta skolorna har svårt att rekrytera erfara lärare.

"Ett sätt att skapa en mer attraktiv skola"

Ett sätt att motverka det menar hon är att lärare i utsatta skolor ska få en timme mindre undervisningstid per dag. Tid som istället ska läggas på att utveckla undervisning eller forska. Om det visar sig gynnsamt kan det också bli aktuellt med en ren arbetstidsförkortning med bibehållen lön.

– Det är ett sätt att skapa en mer attraktiv skola i utsatta områden. Det viktigaste för en lärare är att få de redskap som krävs för att få elever att nå sin fulla potential.

Vad tror du att lärare på andra skolor tänker när de hör att deras kollegor får den här typen av möjligheter?

– Jag tror att alla tycker att det är viktigt att man på den skola man är får de förutsättningar man behöver för att lyckas som lärare, säger Karin Pleijel.

Kommunalrådet förtydligar att förslaget inte påverkar elevernas undervisningstid utan är en reform för att locka bra och erfarna lärare.

Ska man tolka det som att det jobbar dåliga lärare i de här skolorna i dag?

– Nej, absolut inte. Man ska tolka det som att vi vill att de ska stanna kvar och utvecklas i sitt yrke. Jag tror att många i dag känner att arbetet kan vara belastande.

Mer belastande än på andra skolor?

– Ja, det kan det kanske vara ibland, säger Karin Pleijel.

Satsningen ska gälla tio utvalda skolor

I sin budget för 2019 har Miljöpartiet avsatt 40 miljoner kronor för att göra skolor i utsatta områden mer attraktiva. Man har även tidigare varit med och röstat igenom ett rödgrönt förslag i utbildningsnämnden om att utreda möjliga incitament.

De utsatta skolor man talar om bygger på ett socioekonomiskt index och de tio skolor som har högst index är de som omfattas. Vilka skolor det gäller varierar, men om det hade varit i dag skulle det enligt Miljöpartiet innefatta:

• 1-6 Bergsjöskolan

• Sandeklevsskolan 2

• Bergsjöskolan

• Sjumilaskolan

• Utmarksskolan

• Svartedalsskolan

• Hjällboskolan 1

• Gärdmosseskolan

• Nytorpsskolan 1

• Lövgärdesskolan

Helene Odenjung, kommunalråd och ledamot i utbildningsnämnden.. Bild: Stefan Berg

L vill hellre satsa på att höja löner

Helene Odenjung (L) är kommunalråd och ledamot i utbildningsnämnden. Hon delar Karin Pleijels uppfattning om att socioekonomiskt utsatta skolor behöver bli bättre på att rekrytera lärare.

Hon säger också att Miljöpartiets förslag är något de kan tänka sig att förhandla om även om hon tycker att det är en aning begränsande.

– Hur man gör med arbetstiden tycker jag är en fråga för rektor att avgöra. Vi har nog haft tanken att vi ska locka bättre lärare på olika sätt, men framförallt genom högre lön.

Helene Odenjung lyfter även ordning och reda i klassrummet som ett sätt att förbättra arbetsmiljön men också att införa lärarassistenter för att avlasta lärare.

– Det gäller rastvakt, kopiering och den typen av arbetsuppgifter. Då frigör man mer tid för lärarna, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.