Åsa Romson.
Åsa Romson.

MP vill höja skatten och satsa på spårväg

ANNONS
|

Men det finns också ökade kostnader för hushåll i Miljöpartiets motion till vårbudgeten. För nästa år skulle det innebära ökade miljöskatter på drygt 12 miljarder kronor.

Bensinpriset stiger exempelvis med 70 öre litern från årsskiftet, om det blir regeringsskifte och MP får gehör för en höjd koldioxidskatt.

Skatten på kärnkraft och konstgödsel skall höjas.

Miljöpartiet tar, liksom Socialdemokraterna, bort den sänkta arbetsgivaravgiften för unga. Det stärker intäkterna i nästa års budget med drygt sju miljarder kronor.

Inkomstskatten kommer att höjas med tre procent för dem som tjänar över 40000 kronor. För en inkomst på 45000 kronor innebär det höjd skatt med 150 kronor i månaden.

ANNONS

- Vi inför en tredje skiktgräns för statliga skatt. Det ger fem miljarder kronor i ökade skatteintäkter för staten.

- Allt skall gå till satsningar på skolan, säger Åsa Romson på en fransysk visit i Göteborg.

- Efter det femte jobbskatteavdraget, som vi ju var emot, måste vi ha en statliga skattehöjning. Många kommuner börjar nu överväga skattehöjningar.

- Det vore bra om de flesta av dem slipper ta till det. Kommunalskatten drabbar ju alla skattebetalare lika, säger hon.

Statens inkomster minskade med 12 miljarder i och med det femte jobbskatteavdraget. Miljöpartiet tar tillbaka fem av de miljarderna genom en tredje skiktgräns för statlig skatt.

De reformer som Miljöpartiet går till val på är, med några justeringar, de samma som i partiets höstbudget från i höstas.

Miljpartiet fokuserar på välfärden. Enligt de experter MP valt att lyssna på, bland annat Konjunkturinstitutet, kommer samhällets investeringar i välfärd att minska de kommande fyra åren. Minskningen ökar till dryga 40 miljarder kronor till 2018, det sista året av nästa mandatperiod.

Miljöpartiet har tre prioriteringar för åren 2015-2018.

Jobben

- 120000 unga varken jobbar eller går i utbildning. Ett stort problem, som särskilt drabbar kommunernas utgifter. Långtidsarbetslösheten bland unga har fördubblats. Det är kanske den svåraste och viktigaste uppgiften under nästa mandatperiod, säger hon.

ANNONS

Skolan

- För ett kunskapssamhälle är det nödvändigt. Vi vill öka utgifterna på skolan med fem miljarder kronor nästa år.

MP vill få stopp på lärarflykten. Därför höjda lärarlöner, något som främst är statens ansvar, enligt Romson.

Det skall till 10000 nya medarbetare i skolan under nästa mandatperiod.

- Främst lärare, naturligtvis. Men för att lärare skall kunna koncentrera sig på pedagogiken krävs också fler kuratorer, skolsköterskor och administratörer, säger Åsa Romson.

För Göteborg skulle det innebära närmare 550 nya arbetsplatser i skolan, enligt MP:s kalkyler.

Fokus ligger på satsningar i förskola samt universitet och högskola. Sammanlagt tänker Miljöpartiet satsa närmare 12 miljarder mer på skolan än regeringspartierna.

Miljö- och infrastruktursatsningar

Regeringens plan på satsningar på infrastruktur ligger på 522 miljarder kronor. Miljöpartiet tänker plussa på den satsningen med ytterligare 56 miljarder. 30 miljarder är avsatta för att minska klimatutsläpp. Som 12 miljarder för satsningar på spårväg.

- Däribland att Göteborg skall kunna påbörja investeringar i spårvägsnätet till Backa och Eriksberg, säger Romson.

Cykel och järnvägssatsningar ingår också för sammanlagt 18 miljarder.

ANNONS