Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Berg
Bild: Stefan Berg

MP vill budgetsatsa på näringslivet

Miljöpartiet vill satsa på att utveckla näringslivets klimatarbete. Bland annat ska Johanneberg Science park få fem miljoner kronor. Samtidigt vill partiet ställa högre krav på näringslivet.
– Att näringslivet utvecklas och blir smartare ger en vinst på så många nivåer, säger Ulf Kamne (MP), kommunalråd med ansvar för miljö och stadsutveckling.

En av de viktigaste åtgärderna för att Göteborg ska kunna bli fossilfritt är att utveckla näringslivet, enligt Ulf Kamne. MP vill att näringslivet ska ta större ansvar för klimatet. Som en del i sitt budgetförslag vill partiet rikta fem miljoner kronor till klimatsamverkan mellan Göteborgs stad och näringslivet.

Ulf Kamne menar att näringslivet kan göra mycket mer än idag och att de behöver stöd av kommunen, exempelvis med att ställa krav vid inköp.

– Företag behöver hjälp att ta reda på vad deras utsläpp egentligen kommer ifrån. Då kan kommunen bidra i det och hitta sätt att minska den.

Partiet vill också satsa fem miljoner kronor årligen på Johanneberg Science park, som bland annat koordinerar EU-projektet Fossilfria energidistrikt (FED) åt staden. Det kan minska energianvändningen och beroendet av fossila bränslen i fastigheter.

– Fem miljoner är på ett budgetplan ganska lite pengar, men det blir väldigt stor utdelning av det, säger Ulf Kamne.

Göran Havert, affärsutvecklingschef på Johanneberg Science park, säger att det här skulle ha stor betydelse för Science parks utveckling.

– Vi är jätteglada att få det här förtroendet. Klimatfrågan är väldigt viktig för oss. Den här stora utmaningen måste lösas i samverkan.

Ska ge stabilitet

Tanken är att Johanneberg Science park ska få en mer stabil finansiering. I dagsläget finansieras verksamheten i projektform.

– Stabiliteten är väldigt viktig. Det är så långa ledtider, det tar lång tid att bygga nya fastigheter. Allt vi gör bygger på att bygga förtroende mellan parterna. Det är en långsiktig process naturligtvis, säger Göran Havert.

Den nuvarande projektformen gör att många medarbetare bara jobbar några år inom Science park. Enligt Göran Havert gör det att spetskompetensen går förlorad.

MP vill också att man ställer tuffare krav på företag som vill sälja till staden. Det handlar bland annat om krav på fossilfria drivmedel i stadens upphandlingar och krav på att byta bränsle i kommunägda hamnbolag för att minska utsläppen.

– Vi måste ställa höga krav på oss själva och det vi upphandlar är en jätteviktig del. De som faktiskt inte kan leverera måste antingen ställa om eller så blir de utkonkurrerade av någon som är bättre, säger Ulf Kamne.

Lega: Måste prioritera välfärden

Satsningarna ingår i ett budgetförslag partiet lägger i kommunfullmäktige i juni. Men eftersom det är valår kan sommarens budgetomröstning bli mindre viktig än andra år. I november tar nästa styrande majoritet beslut om den ekonomiska strategin för 2019.

Ulf Kamne hoppas att han kan få de andra partierna med sig och att satsningarna genomförs oavsett vilka som styr efter höstens val.

– Vi har lång erfarenhet att styra staden och är bra på att plocka upp idéer som faktiskt gör skillnad. Men jag tror att vi behövs för att pusha på här.

Kommunalrådet David Lega (KD) säger att det märks att det är valår, att ett styrande parti lägger oppositionsförslag.

– MP vet ju att deras budget inte går igenom. Inom Alliansen sitter vi och förhandlar och tar fram ett realistiskt förslag.

David Lega säger att Science park gör bra saker för Göteborg, men att han är osäker på om det är rätt att lägga de här pengarna nu.

– Det är viktigt att lägga ett budgetförslag som prioriterar det som är viktigast för göteborgarna: förskola, skola och äldreomsorg. Det gör man inte i det här förslaget. Jag kan lova att vi i alliansbudgeten kommer prioritera välfärdens kärna. Hur mycket pengar vi kan lägga på Science park måste jag få lov att räkna på.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.