Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

MP under spärren i ny mätning

Miljöpartiet fortsätter att tappa väljarstöd. Om det vore val i dag skulle de bara få 3,2 procent av rösterna – de sämsta siffrorna på femton år.

Inte sedan februari 2002 har Miljöpartiet skådat så låga opinionssiffror som nu. Enligt GP och Sifos senaste väljarundersökning skulle de bara få 3,2 procent av rösterna om det vore val i dag – och skulle därmed ramla ur riksdagen. 

Partiet lockar bara 2,4 procent av männen och 3,9 procent av kvinnorna. Det är främst till Socialdemokraterna och Centerpartiet som väljarna försvinner. 

Enligt Sifos opinionschef Toivo Sjörén är det resultatet av en långvarig kris som började redan vid valet 2014. Bara under de senaste två månaderna har Miljöpartiet tappat 1,5 procentenheter.

– Ett litet parti som sitter i regeringen har lätt att ta stryk. Det som är bra tänker väljarna beror på det stora partiet. Som liten lyckas man inte få igenom sina förslag. Det kan ha ett högt pris att vara samarbetspartner, säger han. 

Vidare har de även blivit omsprungna i sin mest profilerade fråga. I dag tycker bara 17 procent att Miljöpartiet är bäst när det handlar om miljön – medan 23 procent håller Centerpartiet som etta.  

– De har tappat mycket i sin kärnfråga utan att egentligen kunna ersätta den med andra frågor, säger Toivo Sjörén.

Vad innebär det här för det rödgröna samarbetet?

– Om man åker under fyra procent kan det få stor effekt. Men om man tar sig över den händer det nog inte så mycket.

Värt att notera är att hälften av de 2 000 intervjuerna som ligger till grund för undersökningen är genomförda före terrorattentatet i Stockholm, och hälften efter. Något som sätter spår i mätningen. Efter fredagen ökade exempelvis Socialdemokraterna något medan Centerpartiet backade. 

– På blocknivå får det en signifikant effekt. Saker sköttes på ett bra sätt och det gick rätt snabbt att identifiera och fånga personen. Då gynnar det den sittande regeringen, säger Toivo Sjörén. 

Moderaterna fortsätter att dala i opinionsundersökningarna och får bara stöd av 17 procent – de lägsta siffrorna sedan 2003. Precis som tidigare är det främst till Centerpartiet och Sverigedemokraterna försvinner. 

– Moderaterna är betydligt starkare än resten av alliansblocket. Men de tappar litegrann i alla sina starka frågor. Det handlar om att deras bästa frågor inte är lika mycket i ropet. Ekonomifrågorna har sjunkit undan eftersom det uppfattas gå så pass bra i svensk ekonomi. Och skattefrågan har man sedan länge övergivit, säger Toivo Sjörén. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.