Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Foto: Anna Svanberg Bild: Anna Svanberg

MP: Skärp kraven på företagen under extrem torka

Miljöpartiet vill se hårdare krav på industrier och kraftverk att vara sparsamma med vattenförbrukningen under framtida krissituationer.
– Sverige drabbas allt oftare av allvarlig torka, då måste vi spara vatten på ett helt annat sätt, säger partiets språkrör Gustav Fridolin.

Sommarens värmebölja ledde till att många svenska kommuner drabbades hårt av torka och vattenbrist.

Flera kommuner i Sydsverige tvingades utfärda ett totalt bevattningsförbud. I Lerums är situationen allvarlig, och förbudet gäller fortfarande.

Inför valet har Miljöpartiet tagit fram ett fempunktsprogram för att säkra vattenförsörjningen i framtida krissituationer.

– Vi ser hur Sverige allt oftare drabbas av allvarlig torka, i kommuner som Lerum har vattentäkten varit så låg att man tvingats införa ett totalt bevattningsförbud, då kan man inte ens vattna med en vattenkanna. Vi måste på ett helt annat sätt igång ett arbetssätt att spara vatten, säger MP:s språkrör Gustav Fridolin.

MP vill göra lagändring

När kommuner i dagsläget utfärdar bevattningsförbud så gäller det endast privatpersoner.

Samtidigt finns det företag, i form av tunga industrier, vattenkraftverk, produktionsanläggningar, som har stora vattendomar, som inte alls berörs av förbudet.

MP vill tillsätta en utredning för att se vad som krävs för en lagändring, och sedan skyndsamt driva igenom den.

– När samhället utsätts för en allvarlig torka så måste det finnas en gemensam demokratisk insats som kan avväga var vattnet behövs mest. Det kan handla om att vi i första hand måste prioritera sjukhus, äldreboenden, eller andra inrättningar som är i behov av vatten i en situation där torka och hetta inträffar samtidigt, säger Gustav Fridolin.

Skulle inte företagen drabbas om de fick bevattningsförbud?

– Det ska aldrig behöva innebära att specifika industrier som måste använda vatten, inte kan göra det. Prioriteringen måste alltid ske utifrån god kunskap om vilka konsekvenser det blir, precis på samma sätt som myndigheter måste göra vid andra svåra samhällsuppdrag.

Krav på länsstyrelser att ha krisplaner

I dag saknar de allra flesta kommuner och länsstyrelser beredskap inför akuta situationer där vattenbrist kan förekomma.

MP vill ge landets länsstyrelser i uppdrag att ta fram beredskapsplaner för hur man ska tackla framtida kriser.

– Vi vill att alla länsstyrelser tar fram en egen plan, sedan kan de se olika ut beroende på geografiska förutsättningar. Vi är nu i en situation där Sverige tre år i rad haft olika former av allvarlig torka i slutet av sommaren, säger Gustav Fridolin.

Partiet vill också satsa på innovationer i bygg- och planeringssektorn för att minska vattenförbrukningen, samt öka medvetenheten för minskad konsumtion i framtiden.

– Det är investeringar och regelförändringar som vill få plats så snart som möjligt, konstaterar Gustav Fridolin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.