Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

MP om M:s utspel om slöjförbud: ”Otrolig överreaktion”

Moderaterna vill införa slöjförbud i stadens kommunala förskolor och grundskolor och skyndsamt tillsätta en utredning över hur det kan genomföras.
– Detta är en otrolig överreaktion, säger skolkommunalråd Karin Pleijel (MP).

Efter GP:s granskning, som visade att personal på kommunala förskolor var redo att kontrollera om barn har på sig slöja, vill Moderaterna nu införa slöjförbud på samtliga kommunala förskolor och grundskolor i Göteborg

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det finns omfattande problem med att många i hederns namn vill tvinga på barn slöja, niqab och burka. Här har vi de stora problemen i dag, säger Hampus Magnusson (M).

Han menar att slöjförbud är en nödvändig åtgärd om staden vill komma åt problemen med hedersförtryck och religiöst tvång.

– Det handlar om att barn ska få möjligheten att vara barn, när du är vuxen kan du själv få bestämma hur du vill ha det. Framförallt har en tioåring inte möjligheten att fatta sådana beslut på egen hand, förklarar Hampus Magnusson.

Om eleven självmant valt att ha på sig slöja och vägrar ta av sig den?

– När jag gick i skolan blev man tillsagd att ta av sig kepsen om man hade det, och det var inga problem, man lydde läraren helt enkelt. Vilka sanktioner som ska finnas om man inte lyder detta får man utreda, men det finns gott om inspiration att hämta i andra länder.

Extramöte innan valet

Moderaterna kommer att kalla in kommunstyrelsens personalutskott till ett extrainsatt möte för att kunna lägga ett skarpt förslag redan innan valet.

Partiet vill också göra en kartläggning över hur utbrett problemet är och om staden behöver ändra i riktlinjerna för personalen.

– Flera partier har varit tydliga med att det är helt oacceptabelt att unga flickor och barn utsätts för hedersförtryck. Detta är inget kontroversiellt och jag förväntar mig att vi kommer att få ett brett stöd, säger Hampus Magnusson.

KD vill införa skoluniform

Allianskollegan David Lega (KD), sitter som ledamot i utskottet. Han tycker att det är bra om man utreder frågan.

– Jag är varken redo att säga ja eller nej till ett slöjförbud, utan jag vill se effekterna först. Man måste ha mer information innan man tar ställning i en stor och viktig fråga, säger han.

Han vill att utredningen även ser över skoluniform som ett alternativ.

– Det kan vara lösning snarare än att man inför ett förbud, säger han.

MP: "En överreaktion"

Skolkommunalråd Karin Pleijel (MP) sitter också i personalutskottet. Hon kallar Moderaternas förslag för "en otrolig överreaktion".

– De tar brösttoner som är långt från det rimliga, det känns som att Moderaterna är desperata och har en väldigt överdimensionerad tro på hårda tag, säger hon.

Hon menar att ett slöjförbud inte kommer att lösa frågan om hedersförtryck.

– Hijab har ju ingenting att göra med problematiska hemförhållanden, utan det är viktigt att man förstår de som signaler som barnen kan visa om det finns problem i hemmet. Detta förslag är oerhört missriktat, säger hon.

Miljöpartiet anser att det är personalen som måste stärkas om man vill komma åt de riktiga problemen.

– Det är detta som ger effekt, så att personalen kan upptäcka och handskas med svåra möten. Man måste kunna ha dialog för att kunna ändra saker. Detta skapar bara polarisering, säger Karin Pleijel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.