MP och V vill utlysa klimatnödläge i Göteborg

Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill utlysa klimatnödläge i Göteborg, för att visa att frågan är överordnad andra frågor. Emmyly Bönfors (C), kommunalråd med ansvar för miljöfrågor, håller inte med.

ANNONS
|

Som GP tidigare berättat finns ett Göteborgsförslag som att införa klimatnödläge i staden. Förslaget är det som hittills fått mest stöd av alla hittills inlämnade och syftar till att sätta extra tryck på frågan.

Den normala gången är att ett Göteborgsförslag bereds precis som ett vanligt politiskt ärende för att sedan behandlas politiskt av relevant nämnd.

I väntan på detta ansluter sig Miljöpartiet och Vänsterpartiet redan nu till kravet.

"Det här är ett sätt trycka på. Det här målet måste vara överordnat annat."

Karin Pleijel, kommunalråd (MP), berättar att de kommer att lägga fram sitt förslag för arbetsgrupp i kommunstyrelsen som jobbar vidare med hur Göteborg ska bli fossilfritt 2030 på fredagen.

ANNONS

LÄS MER:Stort stöd för att utlysa klimatnödläge i Göteborg

Finns redan på andra håll

– Det här är ett sätt trycka på. Det här målet måste vara överordnat annat. Vi kan inte backa för klimatfrågan, säger hon.

Även Vänsterpartiet vill lyfta in frågan om klimatnödläge i samma arbetsgrupp. Grith Fjeldmose, kommunalråd (V), säger att hon vill se ett ökat tryck i arbetet med att ställa om mot fossilfritt och pekar på att klimatnödlägen – med lite olika upplägg – redan införts i andra städer.

– För mig handlar det om att vi lyfter upp klimatet så högt på dagordningen att vi inte kan komma förbi det. Så att vi inte kan tala om byggen eller någonting annat utan att ha med det, säger hon.

Vad innebär det konkret?

– Till att börja med att ställa sig bakom Göteborgsförslaget och erkänna att vi befinner oss i ett kristillstånd som kräver akuta och genomgripande förändringar. Det konkreta är att man höjer upp frågan till att bli något annat än en fråga som alla andra.

"Mycket görs redan"

Emmyly Bönfors (C) är ansvarig för miljöfrågor i kommunstyrelsen. Hon säger att den rörelse som driver på de här frågorna har en viktig roll i det att trycka på om att det är bråttom att ställa om.

Men hon är ändå inte övertygad om att det är rätt väg att gå att utlysa ett klimatnödläge.

ANNONS

– Det kan få en alarmerande effekt som inte nödvändigtvis är positiv om man vill lösa problemen.

Dessutom pekar hon på att det redan görs mycket för att komma tillrätta med utsläpp och andra miljöproblem. Hon nämner att stadens klimatpolitiska program just nu revideras och att ett nytt miljöledningssystem, som ska mäta vad kommunen gör och vilken miljöpåverkan det har, är på plats. Till det kommer den grupp som jobbar med att gå vidare med omställningen mot fossilfritt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS