Plikta parklek är en av de fem lekparkerna vars bemanning skulle avvecklas enligt alliansens budget. Nu kan bemanningen bli kvar, om Miljöpartiet och Vänsterpartiets kupp går som planerat. Olle Lindfeldt leker här med sin morfar Johan Lindfeldt i parken.
Plikta parklek är en av de fem lekparkerna vars bemanning skulle avvecklas enligt alliansens budget. Nu kan bemanningen bli kvar, om Miljöpartiet och Vänsterpartiets kupp går som planerat. Olle Lindfeldt leker här med sin morfar Johan Lindfeldt i parken. Bild: Anders Ylander

MP och V:s kupp – yrkar på att behålla bemannade lekparker

Bemanningen på Plikta parklek kan komma att behållas, trots att alliansens budget är klubbad. Nu yrkar Miljöpartiet och Vänsterpartiet på att ta pengar från budgeten för arenastråket – till att behålla bemanningen.
– Vi lägger ett yrkande på bordet helt enkelt, vi lyssnade på fullmäktigemötet som var i onsdags och tror det går att finna majoritet i detta, säger Karin Pleijel (MP).

ANNONS
|

Turerna har varit många om de bemannade lekparkerna i Göteborg. På onsdagen klubbades alliansens budget igenom i kommunfullmäktige och det stod därmed klart att bemanningen på lekparkerna skulle avvecklas.

Men än finns det hopp för de föräldrar och fritidspedagoger som demonstrerade utanför stadshuset under kommunfullmäktige i onsdags.

Lägger yrkande

Nu har Miljöpartiet och Vänsterpartiet lagt ett yrkande om att ta fem miljoner från arenastråkets budget, till att kunna hålla kvar bemanningen på de fem parker som berörs av förslaget.

– Vi tycker att politik handlar om prioriteringar och vi tycker alliansen har gjort en felprioritering när man väljer att avveckla bemanningen. Vi behöver inte ha så mycket pengar på Valhallaområdet, vi hade två miljoner till vår budget och 25 miljoner som alliansen satt är alldeles för mycket, säger Karin Pleijel (MP).

ANNONS
Karin Pleijel (MP) anser att alliansen felprioriterat när de lagt 25 miljoner på arenastråket. Nu vill hon och Vänsterpartiet ta fem miljoner från den budgeten till att kunna hålla kvar de bemannade lekparkerna i Göteborg.
Karin Pleijel (MP) anser att alliansen felprioriterat när de lagt 25 miljoner på arenastråket. Nu vill hon och Vänsterpartiet ta fem miljoner från den budgeten till att kunna hålla kvar de bemannade lekparkerna i Göteborg. Bild: Jenny Ingemarsson

Plikta i Slottsskogen, Hammarkullens parklek, Actionparken, Bygglekplatsen och Positivparken är lekparkerna i Göteborgs som idag är bemannade. Där kan man delta i planerade aktiviteter, låna leksaker, ta del av service i form av toaletter och grilla korv. Alliansen vill att bemanningen ska avvecklas.

– Vi anser att det är otroligt viktiga för våra barn, det handlar om barnens livskvalitet och trygghet. Inget kan vara viktigare än det, säger Grith Fjeldmose (V).

Väckt protester

Planen har väckt stora protester bland fritidspedagoger, barn och föräldrar runt om i Göteborg. Många anser att det finns ett värde i att ha bemanning, till exempel för ensamma barn eller barn som inte har möjlighet att ta hem kompisar. Andra hävdar dock att kommunen borde lägga pengar på annat.

LÄS MER:Alliansens förslag: Avveckla all bemanning på lekparker i Göteborg

– Det är en väldigt viktig insats på många sätt. Särskilt i utsatta områden betyder det väldigt mycket. Vi pratar om hur vi kan jobba förebyggande för att få en sammanhållen stad och det här är ett sätt att jobba med det, säger Karin Pleijel (MP).

Yrkandet kommer tas upp på kommunstyrelsens möte på onsdag. Miljöpartiet och Vänsterpartiet hoppas nu att även Socialdemokraterna och Demokraterna röstar för deras förslag.

– Om de står för det de sa i fullmäktige borde de stödja detta förslaget ja, sen vet jag inte hur de prioriterar arenafrågan men för oss är det här en självklar prioritering, säger Karin Pleijel (MP).

ANNONS

GP har sökt Naod Habtemichael (C) för en kommentar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS