MP hoppar av arenasamtalen – vill bygga om Scandinavium

Miljöpartiet har hoppat av de nyupptagna arenasamtalen. Frågan föll på om huruvida man ska riva Scandinavium eller inte.
– Det är resursslöseri att riva och bygga nytt, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

ANNONS
|

GP kunde i förra veckan berätta att den havererade arenafrågan kan vara på väg att väckas till liv.

Bland annat framgick det att politikerna ville bygga evenemangsområdet längs med Mölndalsån till en ny stadsdel, inte bara med nya arenor utan även bostäder.

LÄS MER:Helomvändning i arenafrågan– ingen vill ha nytt köpcentrum

Frågan om att bygga ett nytt stort köpcentrum, likt Mall of Scandinavia i Stockholm, har släppts helt. Det är inget parti intresserat av längre.

Sedan dess har det pågått intensiva förhandlingar mellan partierna i Göteborg. Nu meddelar Miljöpartiet att de har hoppat av samtalen.

– Vi vill ha kvar Scandinavium och det vore ett oerhört resursslöseri att riva Scandinavium och bygga nytt, säger kommunalrådet Karin Pleijel (MP).

ANNONS

LÄS MER:Arenakonsortiet välkomnar politikernas nya inriktning

Halva priset

Enligt Pleijel kan Scandinavium byggas om, renoveras och uppgraderas till halva priset för vad det skulle kosta att bygga ett nytt Scandinavium på samma plats.

– Behovet är att kunna erbjuda riktigt bra evenemang och locka stora artister. Vi kan täcka det behovet till halva priset, säger Karin Pleijel.

I grunden handlar frågan om Scandinaviums upprustning om att i framtiden kunna locka stjärnor som Rihanna eller Justin Bieber till Göteborg. I dagsläget saknar arenan teknisk kapacitet för att göra detta. Men frågan är också av vikt för Frölunda HC, som har Scandinavium som hemmaarena.

Enligt Miljöpartiet skulle en grovt uppskattad kostnad för det ligga runt en miljard, medan det enligt 2017-årskostnadsnivå skulle kosta drygt 2,6 miljarder kronor att bygga ett nytt Scandinavium.

Klart om sex år

Enligt MP tar det 10-13 år att bygga en ny arena på tomten, medan en uppgradering skulle ta cirka sex år varav 2-3 år för själva byggnationen. Enligt Pleijel skulle Scandinavium även gå att använda under ombyggnationen.

Ni är ensamma att ha den här åsikten?

– Det är vi naturligtvis inte glada för. Vi hade gärna sett att vi kunde enas kring detta men jag förstår att andra partier tänker på ett annat sätt och vill ha en bred uppgörelse om arenorna. Vi har blivit erbjudna att vara med, men det går tyvärr inte eftersom vi tycker det är viktigt att vi inte fortsätter med slit och släng-mentalitet, säger Karin Pleijel.

ANNONS

MP lägger nu ett förslag i kommunstyrelsen om att en upprustning av Scandinavium nästa vecka.

LÄS MER:Nytt centralbad kan byggas på Heden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS