Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mordet på Gertie Jensen preskriberat - Bodström öppen för lagändring

Gertie Jensens mördare går säker. Efter 25 år och två utredningar har brottet preskriberats. - Preskriptionstiden för mord skulle kunna vara betydligt längre, säger justitieminister Thomas Bodström.
Varje år begås ungefär 100 mord i Sverige. 15 av dem klaras aldrig upp. I fredags försvann den sista chansen att hitta Gertie Jensens okände mördare.
- Nu är det kört. Han kan komma in och säga: "det var jag som gjorde det". Jag kan inte röra honom, säger Erik Lemchen, en av tre utredare i den grupp på länskriminalpolisen i Västra Götaland som sedan årsskiftet arbetar med gamla, olösta fall.
Den 12 augusti 1980 hittades Gertie Jensen, 31, ihjälslagen på en rivningstomt nära Gullbergskajen i Göteborg.
Efter ett år lades förundersökningen ned. När fallet togs upp på nytt i år var det med förhoppningen att dagens DNA-teknik och ett fingeravtrycksregister som växt med tiden skulle kunna göra skillnad. De spår i form av hårstrån, blodiga kläder och nagelavskrap från Gertie Jensen som fanns kvar analyserades på nytt.
Polisen tog också ett antal nya fingeravtryck från personer som arbetat på platsen för 25 år sedan. Tillvägagångssättet jämfördes med liknande fall i andra länder. Utan resultat.
- Det har inte gått att komma längre i undersökningarna. Vi kan ju aldrig knyta någon till brottsplatsen om inte avtrycket stämmer. Och vi har inte hittat någon med de fingeravtrycksundersökningar som är gjorda, säger Erik Lemchen.
I juli gick tiden ut även för det andra fall gruppen hittills arbetat med, dråpet av en 17-årig pojke i Hunnebostrand 1990.
- I det ärendet fanns det inte ett enda tekniskt bevis. Där gällde bara förhör, för att se om det fanns andra lojaliteter i dag än det gjorde då.
Bodström öppen för förändring
Justitieminister Thomas Bodström säger att preskriptionstider inte på något vis är huggna i sten.
- Brottens svårighetsgrad förändras och tekniken utvecklas vilket gör det möjligt att klara upp även mycket gamla brott. Då blir det också aktuellt att se över preskriptionstiderna.
Nya regler kring preskription av sexualbrott mot unga trädde i kraft den 1 april och nu pågår ett internationellt arbete med att förändra preskriptionstiden för brott mot mänskligheten. Först därefter kommer regeringen att ta upp frågan om preskriptionstiden för mord. Thomas Bodström utesluter inte möjligheten att helt ta bort preskriptionstiden.
- Det får vi fundera på. Men preskriptionstiden för mord måste också hänga ihop med hur det ser ut för andra brott, till exempel dråp.
Huruvida även dråp kan komma att omfattas av en framtida utredning vill han inte svara på i dagsläget.
Symbolisk betydelse
Mikael Rying, kriminolog vid länskriminalpolisen i Stockholm, säger att uppklarningen av våldsbrott med dödlig utgång är betydelsefull på flera plan. Även om den sker efter det att gärningsmannen själv avlidit.
- Det är inte själva lag-föringen som är det viktigaste. För de anhöriga är det naturligtvis skönt om fallet blir löst. Dessutom har det dödliga våldet en betydelse som symbol för brottsligheten i stort. Att sådana fall klaras upp påverkar människors känsla av trygghet.
Ingen preskriptionstid i Finland
I Finland finns det ingen preskriptionstid för mord. Där pågår nu rättegången mot den man som anklagas för att ha huggit ihjäl tre personer i ett campingtält 1960. Då var han 18 år gammal, nu är han 63. Det var DNA-spår som fick polisen att förra året rikta sina misstankar mot mannen som nekar till brottet.
På polisens lista över ouppklarade brott i Västra Götaland finns 65 namn kvar.
Arbetet fortsätter, med klockan som motståndare. Erik Lemchen skulle gärna se att preskriptionstiden för mord togs bort även i Sverige.
- Man ska inte kunna gömma sig bakom tiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.