Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Netonnets vd Harald Ennen.

Momsfiffel för miljoner

Bröderna meddelade skatteverket att deras firmor skulle sälja för några hundra tusen kronor om året. I verkligheten omsatte de 125 miljoner kronor – med Netonnet som största kund och momsfiffel som affärsidé.

Upplägget var att importera smartphones och surfplattor och sälja dem vidare till underpris. Vinsten hämtades hem genom att bröderna struntade i momsinbetalningar på totalt 25 miljoner kronor.

– De har inte tjänat hela momsen eftersom de dumpat priserna, alltså sålt för mindre än de själva betalt för telefonerna. Vi tror att deras vinst legat kring tio miljoner kronor, säger en utredare.

Snabbheten i männens förvandling till 100-miljonerkronorsföretagare är ovanlig. Likaså att kronofogden lyckades säkra värden för sju miljoner kronor vid ett stort tillslag i slutet av mars.

Männen sitter häktade och åtal väntas inom kort för grovt skattebrott. Deras bokförare är misstänkt för medhjälp.

Skatteverket kom dem på spåren när redovisningar började strömma in från elektronikleverantörer i EU-länder. Mot slutet av 2011 handlade det om tiotals miljoner kronor per månad.

Samtidigt betalade de inte in någon moms för vidareförsäljningen av produkterna.

Brödernas förklaring löd: Vi säljer till Irak och då behöver vi inte betala någon utgående moms.

Som ”bevis” visade de falska fakturor utställda till en mobilfirma i den kurdiska staden Duhok och uppmanade skatteverket att ringa dit för att kolla saken. Några export- eller frakthandlingar kunde bröderna inte visa upp. Detta förklarade de med att köparen ordnat transporterna själv: genom att lasta långtradare på Stigs center i Backa och köra till Irak.

Samtidigt som affärerna rullade vidare under hösten kopplades Ekobrottsmyndigheten in. Bevis säkrades för att försäljningen inte alls gått utomlands, utan till svenska företag. Den överlägset största köparen var en av jättarna i den svenska elektronikbranschen: Netonnet.

Efter husrannsakan hos Netonnet hade myndigheterna i slutet av mars bevis nog för ett tillslag.

Runt 40 tjänstemän från kronofogden, skatteverket och ekobrottsmyndigheten deltog i gryningsräden mot lagret i Gamlestaden, mot brödernas kontor och bostäder.

I lagret arbetade några personer med att packa varorna. Men de stora varuvolymerna passerade inte lokalen. De gick direkt till de köpande näthandelsföretagen. Lagret ansågs inte inbrottssäkert. Så personalen bar hem varorna vid arbetsdagens slut.

Under razzian kom således en anställd bärande på två Ikea-kassar fulla med smartphones, värda flera hundra tusen kronor.

Bytet vid tillslagen, sammanlagt sju miljoner kronor, bestod bland annat av:

• Kundfakturor på 3,5 miljoner kronor, varav 2,6 miljoner kronor hos Netonnet.

• 1,3 miljoner kronor på bank- och personkonton.

• 201 645 kronor i kontanter

• Fem bilar: två Mercedes, en BMW, en Volkswagen Golf och en Toyota.

• 405 telefoner och surfplattor värderade till 1 023 500 kronor.

• Fem herrur för 69 500 kronor.

En av bröderna har hittills vägrat tala med Ekobrottsmyndigheten. Den andre, som stått för 80 procent av affärerna och varit den som sålt till Netonnet, erkänner brott, uppger hans advokat Peter Edlund.

– Han startade sin enskilda firma i slutet av 2010 för att helt seriöst driva importverksamhet av mobiler. På vägen spårade det hela ur, säger Edlund.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.